Nierwijzer genomineerd voor de Value-Based Health Care Prize 2019!


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 07 maart 2019

Dertien initiatieven, waaronder de Nierwijzer van de NVN, zijn geselecteerd voor de prestigieuze Value-Based Health Care (VBHC) Prize 2019. Voor de zesde keer reikt het Value-Based Health Care Center Europe deze prijs uit aan ‘vooruitstrevende initiatieven die op een excellente manier patiëntwaarde weten te vergroten’. 

Value based health care is in 2006 gelanceerd door Michael Porter (Harvard Business School, Verenigde Staten) en is gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt en het reduceren van de zorgkosten. Het Value-Based Health Care Center Europa wil met deze prijs initiatieven in de zorg belonen, die tegelijkertijd vooruitstrevend, maar ook kostenbesparend zijn.

Keuze die beter bij de patiënt past

‘Het gebruik van dit instrument kost het ziekenhuis of de medische professionals niets. Zelfs geen tijd. De Nierwijzer zal de patiënt een beter begrip geven van wat elke behandelingsmethode voor hen kan betekenen. Ze kunnen een diepgaander gesprek voeren met de arts of verpleegkundige over de best mogelijke behandeling in hun situatie. Ze zijn zich meer bewust van bijwerkingen, mogelijke complicaties, de betekenis van levensstijl, therapietrouw en hoe de behandeling in hun dagelijks leven kan passen (vakantie, sport, gezinsplanning enz.). Het resultaat is dus een keuze die beter bij een patiënt past en als gevolg daarvan meer kwaliteit van zorg zonder meer kosten’, aldus het jury-rapport.

Uitgangspunt zijn de waarden van de patiënt

NVN-directeur Hans Bart: ‘De NVN is trots dat we tot de 13 genomineerden horen voor de prestigieuze VBHC Prize 2019. Als patiëntenvereniging hebben we het vaak over de waarde voor de patiënt en zijn we ook actief als het gaat om uitkomsten die voor de patiënt belangrijk zijn. Omdat we zelf qua financiën niet aan de knoppen zitten, is dat element vaak lastig. Toch menen we dat we met de Nierwijzer bijdragen aan een goed en kritisch gebruik van de benodigde financiële middelen.’

‘De Nierwijzer (www.nierwijzer.nl) is een uniek instrument dat als uitgangspunt de waarden van de patiënt heeft. Door de ervaringskennis van andere patiënten naast zijn persoonlijke waarden te leggen, komt de patiënt tot de juiste keuze voor een nierfunctievervangende behandeling.’

Een gebruikersonderzoek heeft aangetoond dat de Nierwijzer door patiënten gewaardeerd wordt. Zo zegt 60% van de respondenten: ‘De Nierwijzer heeft mij nieuwe informatie gegeven’. 80% vind de Nierwijzer makkelijk te gebruiken. 83% zou de Nierwijzer aan anderen aanbevelen en 43% zegt dat de Nierwijzer heeft geholpen het gesprek met de zorgverlener voor te bereiden.

‘Het is uniek dat we als patiëntenvereniging zelfstandig tot deze groep van genomineerden behoren. Wie de lijst met genomineerden bekijkt, ziet die uitzonderingspositie tussen grote instellingen. Nu we tot de genomineerden behoren, willen we uiteraard laten zien dat deze vorm van keuzeondersteuning belangrijk is en kansen biedt, ook voor andere aandoeningen.’

De andere genomineerden

  • Reinier Haga Prostaatkankercentrum, van Reinier Haga
  • Hartwacht, van Cardiologie Centra Nederland, Luscii, Zilveren Kruis
  • Primary Care+, van PlusPunt, Maastricht University, Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, Robuust, MijnZorg, CZ,
  • Burgerkracht Limburg, Zuyderland ziekenhuis.
  • Value Based HIV Care, van OLVG
  • Latin-America Clinical Care Center for Peritoneal Neoplasms, van Centro De Cuidado Clinico de Neoplasias del Peritoneo (Colombia)
  • A Holistic, Scalable, Value-Based Care Pathway for Lung Cancer Patients, van AZ delta en Awell
  • GLA:D, van University of Southern Denmark (Denemarken)
  • Better Care over the Full Cycle for Stroke Patients, van Amsterdam UMC en Cordaan
  • Dental Health Services Victoria’s Value Based Oral Health Care Model, van Dental Health Services Victoria (Australië)
  • NightWatch, van SEIN
  • Ik-Herstel, van Amsterdam UMC
  • Emergency and Right Diagnosis for Hereditary Angioedema (HEmRIDI), van Alisa (Italië)

Meer informatie over de nominaties vindt u op de website vbhcprize.com. 

En de winnaar is…

We moeten nog even geduld hebben, de winnaar van de VBHC Prize wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijk event op 18 april 2019.