Nieuw: animatiefilmpjes over behandelingen bij ernstige nierproblemen

Gepubliceerd op 27 juli 2017

Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim een kwart van de Nederlanders over te weinig vaardigheden beschikt om informatie over hun gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en te gebruiken in hun eigen situatie.

Onder mensen met een chronische ziekte ligt dat percentage nog hoger. Zij hebben vaak moeite met het begrijpen van medische informatie. En dat maakt het kiezen van een nierfunctievervangende behandeling dan ook lastig. Voor die mensen en voor hun zorgverleners ontwikkelden de Nierstichting en de NVN een aantal animatiefilmpjes.

Eerste oriëntatie

De Nierstichting en de NVN hebben animaties ontwikkeld voor een eerste oriëntatie op de behandelingen hemodialyse, peritoneale dialyse (buikdialyse), niertransplantatie en conservatieve behandeling (afzien van dialyse en transplantatie, kiezen voor bijvoorbeeld alleen medicijnen en leefstijlmaatregelen). De uitleg in de filmpjes is begrijpelijk en eenvoudig, zodat iedereen deze goed kan volgen.

Hulp bij keuze

De animaties leggen uit waarom een behandeling nodig is, wat de behandeling inhoudt en wat de belangrijkste gevolgen zijn voor uw dagelijks leven. Ze duren maximaal drie minuten per filmpje.

De animaties zijn geen keuze-instrument en dus niet per se helemaal volledig. Ze zijn een aanvulling op gesprekken met uw behandelaar en komen daar niet voor in de plaats.

Zorgverleners kunnen de animaties laten zien in de spreekkamer om deze te bespreken of u er naar verwijzen. U kunt de animaties ook thuis bekijken of aan familie of vrienden laten zien.

Bij de ontwikkeling ervan is veel overleg geweest met nierpatiënten, zorgverleners en een aantal taalambasadeurs: mensen die bijvoorbeeld inhoud kunnen beoordelen op heldere taal.

De animaties zijn ook te bekijken via www.nierwijzer.nl.