Nieuw kwaliteitskader ziekenvervoer door VGZ gebruikt bij inkoop vervoer


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 02 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 heeft ziektekostenverzekeraar VGZ nieuwe vervoerders gecontracteerd. In veel gevallen zijn dit andere vervoerders dan de in 2021 gecontracteerde partijen. De reden voor deze wijziging is dat de oude contracten aflopen.

Nu sluiten verzekeraars vaker nieuwe contracten met vervoerders, bijzonder in dit geval is dat het nieuwe kwaliteitskader ziekenvervoer onderdeel is geweest van de inkoopprocedure.

Waarom een kwaliteitskader?

In 2019 kwamen er bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) signalen binnen over mogelijke problemen bij het ziekenvervoer, hier valt het vervoer van nierpatiënten naar de dialysecentra onder.

De NZa startte daarop een verkenning bij zorgverzekeraars, aangevuld door rapportages van de patiëntenorganisaties. Daaruit bleek dat niet altijd helder is wat patiënten mogen verwachten van de taxivervoerder. Bijvoorbeeld: brengt een taxichauffeur de passagier naar de deur? Hoe lang is het acceptabel om te moeten wachten?

Samen met een verzekeraar heeft de NVN het voortouw genomen bij het opstellen van een kwaliteitskader. Daarmee willen we onduidelijkheden bij de patiënten wegnemen.

Het kwaliteitskader is inhoudelijk klaar. Als het door de verzekeraars is vastgesteld, kan het gepubliceerd worden.

Verzekerden bij VGZ

VGZ heeft haar verzekerden geïnformeerd over de nieuwe vervoerders en uitgelegd hoe zij zich kunnen aanmelden. Overigens kunnen de  verzekerden ook bij hun huidige vervoerder blijven. Het kan dan echter (afhankelijk van de polis) zijn dat ze een deel van de kosten vanaf 1 januari 2022 zelf moeten betalen. Ook hierover zijn de verzekerden geïnformeerd.

Lees ook