Nieuwe richtlijn Kinderwens en zwangerschap


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 02 december 2021

Heb je een kinderwens, en een nieraandoening of een donornier? Dan is het belangrijk dat je vanaf het begin goede begeleiding krijgt, nog voordat je gaat proberen zwanger te worden. De voorwaarden voor goede zorg zijn vastgelegd in de nieuwe richtlijn Kinderwens en zwangerschap bij nierschade.

Als je een nieraandoening of een donornier heb, is een kind krijgen niet vanzelfsprekend. Ook niet voor mannen. Door de nierschade kan de vruchtbaarheid verminderd zijn. Ook kunnen de medicijnen die je gebruikt gevaarlijk zijn. Tijdens de zwangerschap zijn er risico’s voor moeder en kind. In het verleden werd vrouwen met een nierziekte daarom nog afgeraden om zwanger te worden. 

Goede begeleiding

Gelukkig zijn de inzichten veranderd. Ook mensen met een nierziekte kunnen veilig een kindje op de wereld zetten. Tenminste: als ze vanaf het begin goede begeleiding krijgen, en de nefroloog en de gynaecoloog nauw samenwerken.

Alle voorwaarden voor goede zorg staan beschreven in de onlangs verschenen richtlijn Kinderwens, zwangerschap en chronische nierschade. Aan de richtlijn werkten verschillende deskundigen mee, onder wie nefrologen, gynaecologen en (georganiseerd door de NVN) ervaringsdeskundigen. Het doel van de richtlijn is dat alle nierpatiënten met een kinderwens zorg van goede kwaliteit krijgen, waar ze ook wonen in Nederland.

Welke zorg mag je verwachten?

Ben je benieuwd welke zorg je - volgens de richtlijn - kan en mag verwachten als je een kinderwens hebt?

Meer over medische richtlijnen

De NVN heeft een team van ervaringsdeskundigen dat betrokken is bij de ontwikkeling en herziening van medische richtlijnen. Lees wat wij doen: Medische richtlijnen.