NVN pleit voor behoud van vitamine D in het basispakket


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 31 mei 2022

In Nederland gebruiken 5 miljoen mensen vitamine D. Dat is goed voor je gebit, spieren en botten. De meesten kopen het gewoon bij de drogist, maar 1,5 miljoen mensen - vooral ouderen en bepaalde patiëntengroepen - hebben een hogere dosering op recept nodig.

Zorginstituut Nederland heeft geadviseerd om vitamine D uit het basispakket te halen. Eind mei heeft Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dit advies overgenomen. De vaste Kamercommissie voor VWS debatteert daar op 9 juni over.

De NVN heeft samen met andere gezondheids-, ouderenorganisaties en de apothekersorganisatie KNMP een brief naar de vaste Kamercommissie van VWS gestuurd waarin we pleiten voor behoud van vitamine D in het basispakket.

Onze verwachting is dat mensen minder vitamine D zullen gebruiken of er zelfs helemaal mee stoppen. Dit kan leiden tot verslechtering van de volksgezondheid. En tot een stijging van zorgkosten, bijvoorbeeld door extra botbreuken. Per saldo kan het dus betekenen dat dat deze uitstroom geen besparing, maar juist een kostenstijging is!

Lees de brief Behoud vitamine D in het basispakket