NVN roept minister op: geef niertransplantatiepatiënten 3e vaccin


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 09 september 2021

Een groot deel van de niergetransplanteerden en nierpatiënten die worden behandeld met immunosuppressiva is na 2 vaccinaties niet beschermd tegen COVID-19. Dat blijkt o.a. uit het RECOVAC-onderzoek.

Dat betekent dat deze groepen patiënten niet beschermd zijn tegen COVID-19 terwijl juist zij extra vatbaar zijn voor ernstige complicaties als ze het coronavirus oplopen.

In een brief aan minister De Jonge vragen wij aandacht voor dit probleem. We vragen hem dringend de volgende acties met spoed op te pakken:

  • Maak de 3e vaccinatie mogelijk.
  • Vergoed beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en sneltesten.
  • Draag op zeer korte termijn zorg voor een landelijk protocol immunoglobulines. Dit middel (RENGEN-COV) kan, als het vroeg in de ziekte wordt toegediend, ernstige ziekte en opname voorkomen.
  • Zie toe op de betaalbaarheid en beschikbaarheid van middelen die langdurige bescherming tegen COVID-19 bieden voor patiënten die niet reageren op de 3e vaccinatie. AstraZeneca heeft in de USA een dergelijk middel ter goedkeuring aangeboden.

Lees de brief aan minister Hugo de Jonge. Deze brief is ook gestuurd naar het RIVM en de Gezondheidsraad.

Lees ook