Onderzoek naar een nieuw medicijn bij cystenieren: STAGED-PKD

Gepubliceerd op 13 augustus 2019

In deze wereldwijde studie wordt onderzocht of venglustat de groei van cystenieren en de achteruitgang van de nierfunctie bij cystenieren remt. In Nederland doen het Radboudumc in Nijmegen en het UMCG in Groningen mee aan de studie.

Van venglustat is in diermodellen aangetoond dat het een gunstig effect heeft bij cystenieren. Het middel werd oorspronkelijk ontworpen voor een stofwisselingsziekte, de ziekte van Fabry, en zou ook effectief kunnen zijn bij cystenierpatiënten.

Over het onderzoek

Bij dit klinisch onderzoek krijgen patiënten 2 jaar lang ofwel venglustat, ofwel een placebo (een nepmedicijn) en komen de patiënten elke 3 maanden voor onderzoek terug. Daarbij wordt telkens de nierfunctie gecontroleerd, een aantal keren een MRI gemaakt en worden nog enkele andere onderzoeken gedaan.

Alleen patiënten die geen tolvaptan gebruiken kunnen meedoen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden, onder andere een nierfunctie tussen bepaalde waarden, en een niervolume dat redelijk groot is.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over de studie of wilt u weten of u in aanmerking komt om mee te doen? Neem dan contact op met onderstaande personen en bespreek dit met uw eigen nefroloog.

  • Voor de regio Nijmegen: hoofdonderzoeker Prof Joost Drenth, arts-onderzoeker Edo Savelkoul: edo.savelkoul@radboudumc.nl
  • Voor de regio Groningen: hoofdonderzoeker dr Esther Meijer, arts-onderzoeker Sophie Aapkes: s.e.aapkes@umcg.nl of 050 - 36 10 772