Op de wachtlijst voor een nier? Check uw status

Gepubliceerd op 20 juni 2017

Veel patiënten die op de wachtlijst staan voor een donororgaan willen weten wat hun status is. Het is nu mogelijk die op te vragen bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Status opvragen bij de NTS

Uw eigen arts bespreekt uw status met u en meldt deze aan bij de NTS. Hij of zij is uw eerste aanspreekpunt en kan uitleggen waarom u een bepaalde status hebt. Uw status verandert soms en ook dan legt uw arts uit waarom.

De NTS biedt patiënten nu de mogelijkheid om hun status op de wachtlijst op te vragen. Dat kan door het invullen en opsturen van het Aanvraagformulier inzage status wachtlijst donornier. De NTS stuurt u dan een brief met uw status zoals die op dat moment geregistreerd staat.

Over de wachtlijst

Als u in aanmerking wilt komen voor transplantatie met een nier van een overleden donor moet u op de wachtlijst geplaatst worden. U staat op de wachtlijst geregistreerd met gegevens die later nodig zijn om een nier aan u toe te wijzen. Dit zijn o.a.: hoe lang u dialyseert, leeftijd, weefseltype en medische situatie. Voor uw medische situatie krijgt u een status (urgentie). Deze status bepaalt of u in aanmerking komt voor een nier van een overleden donor. Alleen met een transplantabele (T) status komt u in aanmerking voor een nier.

Meer informatie over de wachtlijst vindt u op de website van de NTS: Wanneer ben ik aan de beurt voor een niertransplantatie?