Oproep: deel uw ‘mangomomenten’

Gepubliceerd op 24 juni 2019

Als nierpatiënt krijgt u veel te maken met zorgverleners. Grote kans dat u dan wel eens een ‘mangomomentje’ meemaakt. Mangomomenten zijn kleine, soms bijna niet waarneembare positieve persoonlijke acties of gebaren binnen de zorg. Ze vinden plaats tijdens normale zorgactiviteiten en vergen geen of weinig tijd, middelen en energie.

Waar komt het begrip nu vandaan? Het begon allemaal in een Belgisch ziekenhuis waar een doodzieke patiënt opfleurde nadat ze een lekkere mango kreeg. Zij werd geraakt door dit kleine gebaar.

Andere voorbeelden:

  • Ik had een baaldag. Net als vele andere keren lag ik in het Isala ziekenhuis vanwege nierproblemen. Mijn zak sondevoeding was leeg, zag ik, en ik riep de verpleegkundige. Tot mijn verbazing vroeg ze wat ik wilde 'eten' en plakte met een sticker de gewenste maaltijd - kip tandoori - op de standaard zak sondevoeding. Ik schoot hiervan vreselijk in de lach. Mijn dag was weer goed.
  • 'Mevrouw hoe gaat het met u?'
    'Goed hoor,' antwoordde ik.
    'Ja', zei de dokter, 'maar hoe gaat het met uw ziel?'
    Na zoveel jaren word ik weer warm van dit moment. Hij zal nooit weten hoe belangrijk deze opmerking voor mij was. 

Zorgverleners in het zonnetje

Hebt u ook zo’n mooi ‘mangomomentje’ meegemaakt? Deel uw positieve ervaringen met ons en mail naar redactie@wisselwerking.nl.