Overwinteren in Spanje


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 06 januari 2025

Regen, wind, sneeuw en ijzige kou zijn kenmerkend voor de Nederlandse wintermaanden. Wij kiezen er mede daarom voor in deze periode naar Spanje te gaan. Ook, omdat dat goed is voor onze gezondheid.

Als nierpatiënt hebben we door medicijngebruik een lage weerstand en doen we mee met alle griepjes en virusinfecties die in de winter heersen. Als we in de winter in Nederland blijven, zitten we vaak en veel binnen en
bewegen we minder. En na elk familiebezoekje of een verjaardagsfeestje zijn we ziek, grieperig of verkouden.

De decembermaand staat voor gezelligheid, tegelijk brengt het vieren van alle feestdagen vaak ook stress en drukte met zich mee. En dan weten we bij voorbaat dat we de maand erna moeten herstellen en bijkomen.

Op advies van onze specialisten zijn we een keer naar de zon vertrokken in de winter. Met de mededeling ‘Ga energie opdoen!’ Dat was zo goed bevallen dat we dit jaar voor de derde keer op rij overwinteren in het zonnige zuiden. De
twee vorige keren hebben we hier profijt van gehad, want we zijn toen niet één keer ziek geweest.

In Spanje, aan de Costa Blanca, leven we veel meer buiten vanwege de warmere temperaturen. We zijn daar ook veel actiever en wandelen en fietsen heel wat af in deze maanden, veel meer dan als we in Nederland zouden blijven.

December staat voor gezelligheid, maar de
feestdagen brengen ook stress en drukte met zich mee

Ook hebben we op de camping veel meer sociale contacten, want thuis in Nederland zit iedereen meestal binnen en zie je je buren zelden. Maar ja, overwinteren is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wij hebben op dit moment geen werk, dus zijn wij vrij om onze tijd in te delen. Als je vastzit aan je vakantiedagen kun je minder flexibel zijn. Maar al ga je maar twee weken, ook dan krijg je al een energieboost waarop je daarna kunt teren.

Om te kunnen overwinteren, moeten we het hele jaar op de kleintjes letten, dit noemen wij: keuzes maken. We zijn daarom geen lid van een club en hebben geen tijdschrift-, kranten- of televisieabonnement. Ook hadden we thuis in Nederland een tijdje geen internet (enkel via onze mobiele telefoons).

We letten op onze uitgaven bij de boodschappen en denken altijd drie keer na, voordat we wat uitgeven aan iets extra’s. Je kunt je geld tenslotte maar een keer uitgeven. Een groot voordeel is dat in Spanje de boodschappen en benzine goedkoper zijn.

Floranke en Gideon
leven allebei met een donornier, ze reizen door Europa met hun camper en hond Hoagy. Hier en op de site florankegideon.nl kun je lezen wat dit reislustige stel tijdens het reizen zoal meemaakt. Nu zijn Floranke en Gideon voor even in Nederland, binnenkort overwinteren ze in Spanje.

Lees ook de eerdere column Niertravel.