(Para)medici doen nieuwe kennis op tijdens Nefrologiedagen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 21 maart 2023

Op 28 en 29 maart 2023 komen (para)medici uit Nederland en Vlaanderen weer bij elkaar voor de Nefrologiedagen, een jaarlijks wetenschappelijk symposium over nierziekten en nierzorg.

De Nefrologiedagen zijn voor medici en paramedici uit de Nederlandse en Vlaamse nierzorg. Deelnemers kunnen hun hart ophalen: er staan meer dan 60 presentaties op het programma over onderzoek (vanuit diverse disciplines) naar nierziekten en nierzorg. Sprekers komen uit binnen- en buitenland.

De organisatie van de Nefrologiedagen is in handen van Nederlandse Federatie voor Nefrologie, samen met zes andere beroepsverenigingen uit de nefrologie. De Nierstichting en de NVN zijn partners van de Nefrologiedagen.

Meer weten over het programma of de organisatie? Kijk op Nefrologiedagen.nl.

NVN presenteert ook

De NVN zal tijdens de Nefrologiedagen twee lezingen presenteren. NVN-medewerkers Karen Prantl en Marleen Kosters presenteren Beperkte gezondheidsvaardigheden en Samen beslissen, wat is daarvoor nodig? En Wanda Konijn (eveneens van de NVN) is een van de sprekers tijdens de presentatie Nefrovisie; Vernieuwingen in de visitatie

Zoutophoping in de huid

Internist-nephroloog dr. Rik Olde Engberink zal er vertellen over het nieuwe inzicht dat zout kan ophopen onder de huid. Dit inzicht staat haaks op de huidige leerboeken. Is het relevant voor nierpatienten en moeten zorgverleners hier al ekening mee houden? Die vraag gaat hij beantwoorden.

In Wisselwerking verscheen eerder een artikel over het onderzoek naar onderhuids zout.

Hoe bereik je risicogroepen?

Prof. Nicola Thomas (London South Bank University, UK) vertelt over de uitdaging om chronische nierschade te voorkomen en op te sporen bij mensen die minder goed in beeld zijn bij de zorgverlening én extra risico lopen op nierschade. Denk aan mensen op hoge leeftijd, sommige etnische minderheidsgroepen, mensen met een zeer laag inkomen, mensen die op straat leven of mensen met psychische problemen.

Eerder verscheen in Wisselwerking al een artikel over de invloed van sekse, opleiding en etnische afkomst op nierschade.

Proefschriftprijs

Traditiegetrouw reiken de Nierstichting en de Nederlandse Federatie voor Nefrologie tijdens de Nefrologiedagen de Proefschriftprijs uit.

Vooraf beoordeelt een jury alle ingezonden proefschriften op onder andere originaliteit, innovatie en zorgvuldigheid van het onderzoek, maar ook op wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van het onderzoek én impact voor de patiëntengroep. De inzenders van de drie best beoordeelde proefschriften zullen tijdens de Nefrologiedagen hun proefschrift presenteren. Over het winnende proefschrift lees je later meer op nieren.nl.

Lees ook

Columns Vragen over nieronderzoek