Pia Dijkstra beantwoordt vragen Eerste Kamer over orgaandonatiewet

Gepubliceerd op 03 oktober 2017

Na vragenrondes en hoorzittingen in de Senaat, hielden de Kamerleden vragen over het initiatiefwetsvoorstel van Pia Dijkstra voor een actief donorregistratiesysteem (ADR). Die vragen gingen o.a. over de wilsbekwaamheid van orgaandonoren. Vorige week heeft zij de vragen beantwoord. De Eerste Kamer kan nu op korte termijn beslissen of en wanneer zij over de wet zal stemmen.

Dijkstra stelt nu voor een ‘vergewisplicht’ voor artsen aan het wetsvoorstel toe te voegen. Als een arts een inspanningsplicht heeft om te achterhalen of een donor wilsbekwaam was toen hij zich registreerde in het donorregister, neemt dat twijfel en zorgen weg, aldus Pia Dijkstra.

Wachten op goedkeuring Eerste Kamer

Na goedkeuring in de Tweede Kamer in september 2016, wacht het wetsvoorstel op goedkeuring in de Eerste Kamer. Daar zijn voor het zomerreces vragenrondes en deskundigenbijeenkomsten gehouden. Omdat er daarna nog vragen waren, is stemming toen uitgesteld. Naar vewachting wordt deze week nog bekend of en wanneer de stemming over de wijziging van de Wet op de orgaandonatie zal zijn.

Lees meer