Recept van januari: linzenovenschotel met rijst

Gepubliceerd op 12 januari 2017

De diëtisten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben weer een zoutarm gerecht voor ons samengesteld. Vegetarisch en heerlijk op een koude winterdag: linzenovenschotel met rijst. De kwark en kaas maken het romig maar toch fris. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

200 gram gedroogde groene linzen
1 kruidenbuiltje of blaadje laurier en takje tijm
250 gram zilvervliesrijst
1 eetlepel olijfolie
1 ui, in kleine stukjes gesneden
2 rode paprika’s, gewassen en in stukjes gesneden
100 gram champignons, schoongemaakt en in vieren gesneden
150 gram halfvolle kwark
150 gram belegen kaas met minder zout, geraspt
25 gram paneermeel, ongezouten boter/margarine

Bereiding

Bereid de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg het kruidenbuiltje en/of de laurier en tijm toe aan het kookwater.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verwarm de olijfolie in een wok of koekenpan en bak de ui bruin. Voeg de paprika en champignons toe en bak het geheel ongeveer 5 minuten.
Meng ondertussen de kaas met de kwark tot een massa.
Voeg de rijst en linzen toe aan de wok of koekenpan en meng het geheel door elkaar.
Vet de ovenschaal in met olie.
Voeg de helft van het groente-rijstmengsel in de ovenschaal. Smeer hierover het kaas-kwarkmengsel.
Voeg vervolgens de andere helft van de rijst met groente toe aan de ovenschaal. Strooi er paneermeel over en verdeel hierover klontjes boter/margarine.
Bak het geheel bruin in 35 minuten in de oven.

Bevat per portie 

31 gram eiwit
0,75 gram zout (300 mg natrium)
1000 mg kalium
650 mg fosfaat
75 gram koolhydraten

Meer recepten

Bekijk al onze zoutarme recepten