Simone's transplantatie gaat voorlopig niet door

Gepubliceerd op 19 maart 2020

Van diverse NVN-leden horen we dat hun transplantatie is uitgesteld vanwege de corona-uitbraak. Zo ook bij Simone. Ze blijft er positief onder.

‘Nog even doorzetten met de dialyse’, dacht Simone, ‘het zijn de laatste loodjes.’ Maar toen belde het ziekenhuis. De transplantatie die voor haar gepland stond, wordt uitgesteld, datum onbekend. ‘Bedden op de Intensive Care moeten beschikbaar blijven voor coronapatiënten’, zo werd haar verteld.

Na 1 nacht goed slapen lukte het Simone de nieuwe situatie te accepteren: ‘Je hebt er geen controle over, dus het heeft geen zin je er lang druk over te maken.’

Haar doel is nu om vooral zo fit mogelijk te blijven door goede voeding en bewegen.

Thuisquarantaine

Al voordat de RIVM en het kabinet het advies gaven zoveel mogelijk thuis te blijven, koos Simone ervoor in thuisquarantaine te gaan. Door de dialyse stond haar sociale leven eigenlijk al op een laag pitje. Vaak voelde ze zich te vermoeid om erop uit te gaan.

Nu blijft ze met anderen in contact via haar telefoon: bezoek ontvangen kan haar gezondheid immers in gevaar brengen. Het ergste vindt ze dat ze met haar kinderen heeft moeten afspreken dat ze op hun studentenkamer blijven, omdat zij last hebben van verkoudheid.

Tekort aan dialysespullen?

Simone is vooral bezorgd over ontwikkelingen op de lange termijn. Ze wacht op een nalevering van de uitloopzakken voor de dialyse, omdat deze niet voorradig waren. Hoe zal dit gaan als de wereldwijde handel komt stil te liggen? Als één onderdeel van de dialysematerialen niet geleverd kan worden, wat dan? Kan dat levensbedreigend worden?

‘Ik weet zeker dat ik niet de enige nierpatiënt ben die met deze problemen te maken heeft’, aldus Simone. ‘Veel sterkte voor iedereen de komende tijd.’