Taxivervoer voor coronapatiënten die naar de dialyse moeten

Gepubliceerd op 10 maart 2020

Van een van onze leden hoorden wij dat dialysepatiënten die besmet zijn met het coronavirus geweigerd worden in de dialysetaxi die hen naar en van het dialysecentrum vervoert. Bij Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV, de koepelorganisatie voor het beroepspersonenvervoer) hebben wij nagevraagd wat het beleid is voor het vervoer van deze patiëntengroep. Niet naar de dialyse gaan is uiteraard geen optie.

De KNV adviseert patiënten die besmet zijn met het coronavirus en naar een dialysecentrum moeten, contact op te nemen met hun ziektekostenverzekeraar. De verzekeraar is verantwoordelijk voor het regelen en de bekostiging van het vervoer en kan dan in deze bijzondere situatie de regionale ambulancedienst inschakelen.

‘Als KNV veronderstellen we dat personen van wie al vast staat dat ze het coronavirus hebben en die – zo nemen wij aan – zich thuis of elders in quarantaine bevinden, door een ambulance vervoerd worden. Er zijn bij het vervoer van een met het coronavirus besmette persoon, immers vergaande maatregelen nodig.’

De KNV doelt hierbij o.a. op bedekkende kleding, een gezichtsmasker en veiligheids- of spatbril. Chauffeurs in het reguliere zittend ziekenvervoer kunnen niet beschikken over dit type middelen.

Actuele preventiemaatregelen

De KNV adviseert haar leden die zorgvervoer of taxivervoer verrichten frequent de website van het RIVM te raadplegen voor de meest actuele preventiemaatregelen.

Op de website van Ambulancezorg Nederland staat een overzicht met maatregelen voor (ambulance)personeel en aan vervoermiddelen in het geval zij een coronapatiënten vervoeren.