Thuis opgesloten


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 06 april 2020

'Als nierpatiënt heb ik een verlaagde afweer. Hierdoor ben ik er enorm bang voor dat ik corona oploop. Dus kom ik absoluut mijn huis niet uit. Maar hoe lang gaat dit nog duren? Ik vereenzaam zo... Zijn er tips om mentaal fit te blijven?', vroeg een van onze leden aan de redactie van Wisselwerking.

Psycholoog Monique Samsen (www.psycholoogarnhem.nl) heeft zelf ook een niertransplantatie gehad, Wisselwerking legde haar bovenstaande vraag voor: ‘Met een donornier weet ik eigenlijk al heel goed wat angst is. De angst voor afstoting, de angst om ziek te worden. De coronarichtlijnen kennen wij nierpatiënten als geen ander: handen wassen, bij mensen uit de buurt blijven, plekken mijden waar grote groepen zijn. In die zin is er weinig veranderd en is het prettig dat nu bijna iedereen zich eraan houdt.

Wat extra angst teweeg brengt zijn bijvoorbeeld de beelden van IC-patiënten aan de beademing, de plotselinge toename van berichtjes van vage bekenden die hun bezorgdheid uitspreken over mij als risicopatiënt, vrienden en familie die mij soms behandelen alsof ik bij elke ademteug buiten al kans loop op de dood, maken dat mijn angst soms met mij aan de haal gaat. Ik ben soms bang. We zijn allemaal bang. Banger dan een paar maanden geleden.

Daarbij zitten we opgesloten in huis, ver van de mensen die ons kunnen helpen relativeren en graag met ons het leven vieren. Hoe blijf je dan toch mentaal fit?’

TIP 1 Luister naar jezelf

Voor iedereen gelden andere handvatten en tips, de eerste en wat mij betreft beste tip is: luister naar jezelf. Doe vooral niets wat u zelf niet wilt of waar u zich niet prettig bij voelt. Laat niemand u vertellen wat het best is om te doen. Zit u het liefst alleen nog maar binnen: doe dat. Wilt u toch af en toe even naar buiten: zolang u goed voor uzelf zorgt, kan dat ook gewoon.

TIP 2 Voel de angst

We zijn allemaal bang en dat mag. We kennen de toekomst niet, zelfs artsen kunnen ons niet geruststellen. Kijk wat u met die angst kunt doen, waar u troost bij vindt of juist het gevoel gehoord te worden. Bel die vrienden op die u hierin kunnen steunen. Praat erover of juist niet, precies zoals u dat wilt.

TIP 3 Laat angst een raadgever zijn en niet een opdrachtgever

Angst is bedoeld om je schrap te zetten, maar dat kunnen we niet continu doen. Als uw hoofd met u aan de haal gaat en u allerlei doemscenario’s voorspiegelt, weet dan dat dit slechts een waarschuwing is die nodig is om u in het dagelijks leven goed aan de voorschriften te houden. Niet om paniek te veroorzaken. En zoek zelf niet constant onheilspellende nieuwsberichten op of mensen die ook heel bang zijn. Richt uw aandacht op het voorbij gaan van de tijd, alles komt en gaat en nu is nu.

TIP 4 Does lief voor jezelf

Dus niet alleen de maatregelen in acht nemen en uzelf opsluiten. Maar ook juist af en toe eruit om te wandelen. Of spreek met een goede vriend af te (video)bellen. Houd hetzelfde dag-nachtritme aan als wat u gewend bent of wijk er maar een beetje van af.

En verder

Blijf als het kan aan het werk, maak een goede dagindeling, focus niet op eigen eenzaamheid, bel bijvoorbeeld een buurvrouw die ook alleen zit. En zoek afleiding. Denk aan koken, puzzelen of iets creatiefs.