Toon ADR-debat positiever dan vorige week

Gepubliceerd op 07 februari 2018

De slagingskans van het wetsvoorstel voor een nieuwe donorwet lijkt na het debat van gisteren iets groter dan vorige week. Nu Pia Dijkstra (D66) meer duidelijkheid heeft gegeven over de positie van de nabestaanden, lijken meer senatoren positief tegenover de wet te staan.

De PvdA-fractie in de Eerste Kamer heeft inmiddels bekend gemaakt hoe de leden zullen stemmen: 5 senatoren stemmen voor het wetsvoorstel, 3 tegen.

ADR

Het wetsvoorstel van Pia Dijkstra houdt in dat mensen meermalen wordt gevraagd om te vast te leggen of zij na hun dood orgaandonor willen zijn. Doen ze dat niet, dan worden ze geregistreerd als donor.

In het huidige systeem is iemand dan geen donor. Daarmee gaan veel organen verloren; onderzoek wijst uit dat 60% van de Nederlandse bevolking bereid is na zijn dood zijn organen af te staan, terwijl slechts 24% dat ook geregistreerd heeft.

Het wetsvoorstel werd in september 2016 al goedgekeurd door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. Op 13 februari zal erover gestemd worden.

Lees meer