Vaccinatie tegen corona beschermt ook anderen?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 07 april 2021

 

Vaccinatie met het Pfizer- of Moderna-vaccin voorkomt ook dat je het coronavirus overdraagt, rapporteerde onderzoek. Maar Jaap van Dissel (RIVM) heeft kritische kanttekeningen. Ander onderzoek laat zien dat het Pfizer-vaccin effectief is bij tieners.

Uit een Amerikaanse studie door het CDC, de Amerikaanse RIVM, blijkt dat mensen die het Pfizer- of Modernavaccin kregen, niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar het virus ook nauwelijks nog overdragen. Dat berichtte de NOS op 31 maart. Jaap van Dissel (RIVM) vond die conclusie voorbarig, meldde Nos op 3 april: "Het is een mooie studie, met hoopvolle voorlopige uitkomsten. Maar de interpretatie die ook de NOS eraan heeft gegeven, gaat te ver. De studie bewijst dat deze vaccins effectief zijn tegen ziekte. Het is dan de vraag of de conclusie dat vaccinatie overdracht tegengaat, gerechtvaardigd is."

In de studie is onder meer gekeken of gevaccineerde personen met virus in de keel klachten hadden. Dat was bijna altijd het geval, op ruim 10 procent na. Dit komt overeen met studies in Israël en het Verenigd Koninkrijk. Van Dissel "Maar dat is niet hetzelfde als aantonen dat vaccinatie ook daadwerkelijk overdracht van het virus vermindert; dat wil zeggen voorkomt dat je iemand anders kan besmetten. Dat was geen onderwerp van studie in het onderzoek."

De CDC volgde ruim drie maanden 3.950 zorgmedewerkers in de VS die waren ingeënt met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De zorgverleners namen dagelijks bij zichzelf een neusswab af, die via een PCR-test werd onderzocht. 

Vaccin werkt bij 12 tot 15 jaar

Pfizer/BioNTech publiceerde op 31 maart zelf ook over onderzoek naar vaccinatie, maar dan onder 2.300 kinderen tussen 12 en 15 jaar. Daaruit bleek dat het Pfizer-vaccin 100 procent werkzaam is bij deze tieners. Dat berichtte De Telegraaf. Het gaat om voorlopige onderzoeksresultaten, want het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers. Van de 1.129 deelnemers die het placebo kregen, liepen er 18 corona op. Van de 1.131 deelnemers die het vaccin kregen, werd niemand ziek.

Het Pfizer-onderzoek onder tieners zegt niets over het overdragen van het virus door de tieners die zijn gevaccineerd.  

Meer lezen: 

  • Naar het eerste artikel op nos.nl over overdracht van corona.
  • Lees het hele artikel op nos.nl waarin Jaap van Dissel zijn kanttekeningen duidelijk maakt.
  • Lees het onderzoeksnieuws op cdc.gov
  • Lees het hele artikel over het Pfizer-onderzoek op telegraaf.nl.
  • Lees het onderzoeksnieuws op pfizer.com.

Lees verder op: