Veel vragen over het coronavaccin


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 03 december 2020

Tijdens het coronaspreekuur en via e-mail krijgen wij veel vragen over vaccinaties tegen het coronavirus. Welke vaccinatie is het veiligst voor nierpatiënten, wat zijn mogelijke bijwerkingen, etc. Veel mensen maken zich zorgen, zijn onrustig of angstig. Wij houden u zo veel mogelijk op de hoogte.

Op veel vragen van patiënten is helaas nog geen antwoord te geven. Dat neemt niet weg dat we de behoefte aan duidelijkheid heel goed begrijpen. En zitten er bovenop u antwoorden te kunnen geven. Want voor alles vinden we het belangrijk dat mensen met een nierziekte zich weer zorgeloos en vrij kunnen bewegen door het leven. Het vaccin en de volgorde van vaccineren moeten daarvoor zorgen. We blijven dan ook vinger aan de pols houden in de verdere ontwikkelingen.

Net als tijdens de eerste golf, betekent dat dat we steeds hard op zoek gaan naar antwoorden. De vragen die bij nieren.nl, de NVN en de Nierstichting binnenkomen, worden elke week verzameld en gestuurd naar het coördinatieteam nefrologie. De antwoorden van de deskundigen die wij terugkrijgen voegen we toe aan het coronadossier op nieren.nl. En we melden alle belangrijke nieuwsfeiten op nvn.nl.

Vaccinaties bij nier- en transplantatiepatiënten

We kunnen nu een nieuw onderzoek aankondigen. Naast het onderzoek naar de gevolgen van Covid-19 bij nierpatiënten, willen Nederlandse onderzoekers nu ook onderzoek doen naar de vaccinaties bij nierpatiënten en transplantatiepatiënten.

Zij trekken daarin op met professionals in de oncologie, omdat er overeenkomsten zijn tussen die patiëntengroepen. Zo hebben zij bijvoorbeeld beiden te maken met verminderde afweer. Op 2 december spraken zij erover met het ministerie.

Uiteraard houden we u op de hoogte.