Vierde coronagolf treft nierpatiënten opnieuw hard


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 29 november 2021

Nierpatiënten lopen extra risico op schadelijke gevolgen door corona. De sterfte onder mensen met COVID-19 én ernstig verminderde nierfunctie, dialyse of een donornier is drie tot vier keer hoger dan onder covidpatiënten zonder nierschade.

Mensen die getransplanteerd zijn maken beperkt antistoffen aan; zij behoren tot de groep die nu ondanks hun vaccinatie toch in het ziekenhuis terecht komt. Daarbij leven getransplanteerden door hun extra kwetsbaarheid al ruim anderhalf jaar geïsoleerd. Opnieuw wordt het nierdonatie bij leven-programma afgeschaald waardoor nierpatiënten nóg langer op een levensreddende transplantatie moeten wachten.

Druk in dialysecentra

Maar de gevolgen zijn ook elders merkbaar. De druk in dialysecentra wordt hoger, onder meer door uitval van personeel, waardoor kwetsbare nierpatiënten niet in hun eigen centrum terecht kunnen. De druk is verder verhoogd doordat meer mensen aan de dialyse moesten omdat hun transplantatie werd uitgesteld, en ook meer covidpatiënten doorstroomden van de IC naar de dialyseafdeling vanwege nierfalen.

Coördinatieteam COVID-19 Nefrologie

Net als steeds in deze pandemie zijn wij continue in overleg met onze collega's in het Coördinatieteam COVID-19 Nefrologie (Nefrovisie, Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN), Landelijk overleg niertransplantatie (Lont)). Onder andere over de afschaling van het nierdonatie bij leven-programma. Met de dialysecentra overleggen we over de capaciteit in de dialysecentra.

Help nierpatiënten!

Om uit deze coronacrisis te komen roepen wij iedereen op de coronamaatregelen na te leven. En (als het mogelijk is) je te laten vaccineren. Help nierpatiënten en steun de zorg!

Bekijk ook