Vitamine D & K bij nierpatiënten?

Gepubliceerd op 15 november 2018

Onderzoekers van het AMC doen onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden voor mensen met verminderde nierfunctie. Bijvoorbeeld naar het gebruik van vitamine D en vitamine K om aderverkalking tegen te gaan en om daarmee in de toekomst hart- en vaatziekten te voorkomen. Eerder onderzoek laat zien dat nierpatiënten vaak te weinig vitamine D en K in het bloed hebben. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Met patiënten in gesprek

Om dit onderzoek goed aan te laten sluiten bij de wensen van patiënten willen de onderzoekers heel graag met hen in gesprek gaan. Ze stellen in het gesprek vragen zoals: Wat is de juiste tijd om te beginnen met extra vitaminen toevoegen? Wat is een acceptabele hoeveelheid medicijnen/supplementen? En wat kan u over de streep trekken om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek?

Ze willen graag praten met mensen met een nierfunctie tussen de 30% en 90%. Helaas kunnen mensen die al zijn getransplanteerd of die dialyseren niet meedoen aan dit onderzoek.

Doet u mee?

Als u interesse heeft in dit onderwerp kunt u een e-mail sturen naar Wanda Konijn: konijn@nvn.nl. In overleg met u wordt gekeken of u bijvoorbeeld telefonisch afspreekt met de onderzoekers, of dat we met meerdere geïnteresseerden afspreken.