VIVA400: Stem op toponderzoekers in de nefrologie

Gepubliceerd op 26 september 2017

Nicole van de Kar, kindernefroloog in het Radboudumc en Kioa Wijnsma, arts-onderzoeker kindernefrologie, zijn genomineerd voor de VIVA400 award in de categorie Knappe koppen. Dit door hun werk op het gebied van de zeer zeldzame nierziekte aHUS en de CUREiHUS-studie.

Succesvolle vrouwen

De VIVA400 lijst bevat vrouwen het afgelopen jaar in de spotlights stonden omdat zij een prijs wonnen, een gat in de markt ontdekten, baanbrekend onderzoek deden, een succesvolle eigen business startten of een noemenswaardige presentatie neerzetten. De awards worden uitgereikt binnen vijf verschillende categorieën: Creatieven, Knappe koppen, Krachtpatsers, Wereldverbeteraars en Zakenwonders.

Dure medicijnen toegankelijk en betaalbaar maken

Eculizumab, het duurste medicijn in Nederland, is sinds enkele jaren de standaardbehandeling voor de ernstige nierziekte aHUS. De resultaten zijn veelbelovend, desondanks is er zowel wereldwijd als nationaal veel discussie over het gebruik van dit medicijn. Eculizumab kost een half miljoen per patiënt per jaar en patiënten moeten het levenslang gebruiken, terwijl er weinig tot geen bewijs bestaat voor deze levenslange behandelduur.

De CUREiHUS-studie, onder leiding van Kioa Wijnsma en Nicole van de Kar, laat ziet dat een korter behandelschema werkzaam, veilig én goedkoper is. Met dit onderzoek dragen zij bij aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure medicijnen in Nederland.

Lees meer over aHUS en eculizumab in het artikel in NRC: Slikken of stikken? Het kan ook anders.

Stem nu

Vanaf vandaag kunt u stemmen voor de VIVA400 awards. Uit de top 10 kiest een vakjury de winnaars binnen hun categorie, die bekend gemaakt worden op donderdagavond 17 november.