Voetsporen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 19 januari 2022

Sonja (74) dialyseert drie keer per week. Op haar vrije dagen doet ze graag iets leuks. Afgelopen zomer startte ze met het lopen van etappes van het Pieterpad, de langeafstands- wandelroute van vijfhonderd kilometer, van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht.

‘Dertig jaar geleden las ik voor het eerst over het Pieterpad. Het kwam er toen niet van de route te gaan lopen. Mijn inmiddels overleden man was niet zo’n loper. Bovendien hadden wij een druk gezinsleven en de zorg voor mijn jongere zusje. Daarnaast vroeg onze zaak in oosters antiek veel aandacht.

Grote wens van mij is nu het volgende: vóór mijn 75ste verjaardag in septem- ber 2022 wil ik het hele Pieterpad hebben gelopen. Natuurlijk haal ik dat niet in één keer. De totale afstand omvat meer dan zessentwintig dag- etappes die ik, verdeeld over een aantal weekends, kan doen.’

Ambitieus plan: Sonja wil vóór haar 75ste verjaardag alle etappes van het Pieterpad lopen

Ontmoetingen onderweg

Met goedkeuring van mijn artsen begon ik onlangs met de eerste twaalf kilometer van Pieterburen naar Win- sum. ‘Ik was kapot. Mijn rugzak was veel te zwaar. Gelukkig ontmoette ik mensen die een deel van mijn bagage naar het hotel aan het eind van de etappe wilden brengen.

Ik loop de routes in mijn eentje, maar voel me nooit alleen. Regelmatig maak ik een praatje met medewandelaars. Van twee voorbijgangers kreeg ik laatst een lift toen ik te moe was geworden om  de etappe uit te lopen.’

Wanderlust

‘Wandelen zat er bij mij al vroeg in.  Elke zondag nam mijn vader mij  en mijn broertjes en zusjes mee uit wandelen. Hij leerde ons goed om ons heen te kijken. Ik zie nu, wanneer ik aan het lopen ben, zoveel dingen: ik geniet daarvan. Daarmee treed ik in de voetsporen van mijn vader. Heel bijzonder'.

Sonja  (Foto: Peter Snaterse)

Dit artikel verscheen eerder in ons tijdschrift Wisselwerking. Ook Wisselwerking ontvangen? Vraag een gratis proefnummer aan.