Voorgeschreven dosis Eculizumab vaak te hoog

Gepubliceerd op 23 maart 2017

De dosering eculizumab die aHUS-patiënten volgens de farmaceut zouden moeten nemen blijkt vaak veel te hoog te zijn!

Recente studies van het Radboudumc tonen aan dat het medicijn eculizumab vaak in overmaat wordt gegeven aan aHUS-patiënten. De eerste uitkomsten van de studie CUREiHUS wijzen uit dat individualisering van de behandeling wenselijk én mogelijk is.

Lees meer over het onderzoek Eculizumab dosing regimen in atypical HUS: Possibilities for individualized treatment, website onlinelibrary.wiley.com.

Over Eculizumab

Het medicijn eculizumab is extreem duur, maar is het enige medicijn dat werkt bij aHUS. De aanvraag om eculizumab op te nemen in de basispakket van de zorgverzekering was in eerste instantie afgewezen door Zorginstituut Nederland.

Het Radboudumc is daarop het CUREiHUS-onderzoek gestart naar de werkzaamheid van het middel bij minder intensief gebruik; het advies van de producent is levenslang gebruiken. Artsen en patiëntenverenigingen, waaronder de NVN, nemen deel aan dit onderzoek.

Eind december 2016 heeft minister Schippers besloten dat eculizumab de komende 4 jaar vergoed zal worden voor patiënten met aHUS.