Wajonguitkering onterecht verlaagd


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 14 februari 2019

Bij het toekennen of afwijzen van een Wajonguitkering voor jonge mensen met een handicap of chronische ziekte neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) soms een verkeerde beslissing. Zo ook bij Annemarie.

Het UWV stelde vast dat zij door haar ziekte niet in staat is om te werken, maar dat dit in de toekomst zou kunnen wijzigen, omdat Annemarie aan een revalidatietraject is begonnen. Op grond hiervan werd haar Wajonguitkering met 5% verlaagd. Annemarie wilde hier bezwaar tegen maken en riep daarbij hulp in van het NVN Steun- en adviespunt (STAP). Het kwam tot een rechtszaak.

Annemarie werd door de rechter in het gelijk gesteld. Dit, omdat nu totaal niet vast staat of haar revalidatiebehandeling daadwerkelijk tot de mogelijkheid tot werken zal leiden. Ook tijdens de rechtszaak kon dit goed worden onderbouwd. Annemarie gaat er dus definitief niet op achteruit.

Meer weten over deze rechtszaak? 

Geldt dit ook voor jou?

Waarschijnlijk zijn er meer jonge nierpatiënten met een Wajonguitkering bij wie het UWV oordeelt dat zij in de toekomst mogelijk arbeidsvermogen ontwikkelen ofwel in staat zijn om te werken, bijvoorbeeld omdat zij wellicht een niertransplantatie kunnen ondergaan. De juridische terminologie die dan wordt gebruikt, is: dat er geen sprake is van duurzame arbeidsongeschiktheid.

Herken je dit en wil je tegen zo’n besluit van het UWV bezwaar maken? Vraag dan advies bij STAP: mail naar stap@nvn.nl of bel naar 035 – 693 77 99:

  • Maandag t/m vrijdag van 10.00 – 12.00 uur
  • Dinsdag en donderdag van 16.00 – 17.30 uur