Wat kan en mag ik allemaal weer doen na de recente versoepelingen?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 16 februari 2022

De huidige corona-infecties (omikron) leiden veel minder vaak tot ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Dat is ook het geval bij dialyse- en niertransplantatiepatiënten en mensen met een nierziekte die afweerremmende medicatie gebruiken.

Dit komt mogelijk doordat het virus veranderd is en ook door de vaccinaties of eerder doorgemaakte infecties die voor een deel beschermen. Dat is een zeer hoopvolle ontwikkeling.

Blijf alert

Toch wordt er nog af en toe een nierpatiënt met een corona-infectie opgenomen in het ziekenhuis of op de intensive care. Vooral wanneer er nog veel mensen besmet raken, blijft er een de kans dat je ook besmet en ziek wordt. Dit betekent dat er voor nierpatiënten nog steeds reden voor enige voorzichtigheid is.

Daarom raden we je aan alert te blijven zo lang er veel besmettingen zijn, ook na de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland. De verwachting is dat binnenkort het aantal infecties in de Nederlandse bevolking gaat afnemen. Hopelijk gaat dan de maatschappij ook weer volledig open voor nierpatiënten.  

Onze adviezen

Hoe je op dit moment met de risico's omgaat, blijft een persoonlijke keuze. Onze adviezen zijn:

  • Blijf voorzichtig. Probeer om 1,5 meter afstand te houden. Draag een mondkapje als je geen afstand kunt houden.
  • Laat je vaccineren als je dit nog niet hebt gedaan.
  • Haal een boosterprik 3 maanden na de 3e vaccinatie bij de GGD.
  • Stimuleer je omgeving om zich te laten vaccineren.
  • Laat je testen bij klachten.
  • Overleg in geval van een positieve coronatest met je behandelend arts of nefroloog.

 

Lees ook