Wat kan virtual reality voor dialysepatiënten betekenen?

Gepubliceerd op 09 maart 2020

De NVN onderzoekt of dialysepatiënten baat hebben bij het gebruik van virtual reality, bijvoorbeeld bij het aanprikken van de shunt. We horen graag uw mening!

Wat is virtual reality?

Virtual reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof u in een andere werkelijkheid bent. Op het scherm van een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid om u heen simpelweg vervangen door computerbeeld. Dat beeld beweegt mee, als u uw hoofd beweegt. Daardoor lijkt de omgeving om u heen levensecht.

Realistische of fictieve omgeving

Een virtuele werkelijkheid kan lijken op de wereld zoals we die kennen, maar het kan ook een geheel fictieve omgeving zijn.

Een realistische VR-ervaring is bijvoorbeeld een film van een dialyseafdeling van een ziekhuis waarin u een ‘praktijkproef’ uitvoert, zodat u alvast kennis kunt maken met de omgeving en kunt oefenen met de manier waarop de dialysebehandeling in zijn werk gaat.

Een fictieve VR-ervaring is bijvoorbeeld een computerspelletje dat u speelt bij het aanprikken van de shunt tijdens de dialyse, zodat u minder pijn en angst ervaart.

Afgelopen jaar gestart met dialyse? 

Bent u in de afgelopen 12 maanden gestart met dialyse? En had u graag voor of in de beginperiode van de dialyse gebruik willen maken van een VR-bril? Bijvoorbeeld om alvast te ervaren hoe het aansluiten aan een dialyseapparaat in zijn werk gaat? Of had u een virtueel rondje willen maken op de dialyseafdeling om te kijken hoe het er op een dialysedag aan toe gaat?

Wij horen graag uw ideeën over VR

Mail uw ideeën door naar Evy van Kempen: vankempen@nvn.nl.

Wilt u deelnemen aan een focusgroep over dit onderwerp? Geef dit dan aan in uw mail.

Meer weten ?

Bekijk het filmpje over virtual reality voor dialysepatiënten