Wat u nog niet wist over eten en nierziekte


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 18 februari 2020

Rode draad in het pas verschenen nummer van ons ledenblad Wisselwerking is ‘eten en nierziekte’.

Beterschappen bij nierschade

Zo beschrijft Viola haar ervaringen met Beterschappen, een cursus over voeding en leefstijl voor mensen met lichte tot matige nierschade. ‘Ik weet al zoveel over gezond eten, kunnen ze me nog wel iets nieuws vertellen?’, vroeg Viola zich af.

Toch gaf ze zich op voor de training en ze concludeert nu: ‘Dit werkt écht. Ik heb in mijn dagelijks leven meer verbeteringen kunnen doorvoeren dan ik voor mogelijk had gehouden.’ Lees haar verslag van 4 inspirerende cursusdagen en de tips die ze daar kreeg.

Eten na transplantatie

Wat kun je beter niet eten na een transplantatie? Uitleg en begeleiding zijn veelal te summier. De NVN pleit voor verbeteringen.

Eén van onze redacteuren ging op onderzoek uit en ontdekte: ‘Sinds mijn transplantatie moet ik voor altijd en eeuwig het zwangere-vrouwen-dieet volgen. Daarbij moet ik een zachtgekookt eitje, sommige kaassoorten en sushi met rauwe vis erin op de zwarte lijst plaatsen.' Zielig doet hij daar niet over, want sinds hij een nieuwe nier heeft, voelt hij zich beter dan hij zich in tijden heeft gevoeld. Wel is het met voeding in zijn nieuwe leven een beetje puzzelen. Daarom voor hem en andere transplantatiepatiënten dit handige overzicht met wat je wel en niet kunt eten.

Ook Wisselwerking ontvangen?

Word lid van de NVN, neem een abonnement op Wisselwerking of vraag een proefnummer aan.

Lees ook