Wetenschapsdag 2017

Gepubliceerd op 16 oktober 2017

19 presentaties en meer dan 200 enthousiaste  bezoekers maakten de Wetenschapsdag 2017 tot een groot succes.

Onderzoekers en artsen presenteerden hun wetenschappelijke onderzoek naar nierziekten en behandeling. De onderwerpen liepen zeer uiteen: van regeneratieve geneeskunde tot actieve leefstijlbegeleiding en van dure geneesmiddelen tot het verbeteren van de kwaliteit van donornieren.

Najaarsvergadering NfN

Tegelijkertijd werd de najaarsvergadering van de Nederlandse federatie voor Nefrologie (NfN) gehouden. In de gezamenlijke afsluiting van de dag werden prijzen uitgereikt aan wetenschappers die op de najaarsvergadering hun (veelbelovende) onderzoek hadden gepresenteerd.

De presentaties

Enkele redacteuren van Wisselwerking en een redacteur van het ledenblad van Nierpatiëntenvereniging Rijnmond woonden de presentaties van de Wetenschapsdag bij. Lees hieronder hun ervaringen.

De presentaties en foto's zijn de vinden in de terugblik op eerdere themadagen.

K+onsortium

In vervolg op de zoutstudie van vorig jaar nam Ewout Hoorn, Erasmus MC, ons in een interactieve sessie mee naar de kaliumstudie van het K+onsortium. Een samenwerkingsverband van verschillende ziekenhuizen; Erasmus MC, UMCG, LUMC en AMC, voor wat betreft de kaliumstudie.

Via de oertijd met het paleodieet, werd er uiteengezet welke voordelen een hoger kaliumgehalte heeft voor de gezondheid. Bij deze studie wordt er gekeken naar het effect van kalium op de nierfunctie en onderzoekt men hoe kalium de nieren beschermt.

Actieve leefstijlbegeleiding na transplantatie

Gerald Klaassen van het UMCG, liet met een interactief verhaal het belang zien van bewegen.

De studie die in het UMCG gedaan is naar actieve begeleiding op beweeggebied na transplantatie, liet een duidelijk verschil zien tussen transplantatiepatiënten zonder en met begeleiding. De groep die begeleiding had gehad, had na afloop van de studie een veel betere kwaliteit van leven. We wachten af wat de uitkomst van deze studie gaat betekenen voor actieve begeleiding van transplantatiepatiënten.

Nierziekte en werk

Angela de Boer van het AMC, vertelde wat chronisch ziek zijn in het algemeen betekent voor werk.

Door middel van quizvragen kwamen patiënten met elkaar in discussie over dit onderwerp. De ervaringen zijn zeer wisselend. Eigen regie en het verdelen van energie bleken belangrijke punten bij de terugkeer naar werk. Helaas vielen de jongeren die een uitkering hebben en willen werken, buiten deze discussie, evenals de mensen die willen werken maar niet kunnen werken.

De discussie en presentatie was toegespitst op terugkeer naar (bestaand) werk na transplantatie.

Bevolkingsonderzoek op eiwitverlies in de urine

Ron Gansevoort, UMCG, zette op zeer levendige wijze met dia's en vragen zijn betoog uiteen over het belang van bevolkingsonderzoek naar eiwitverlies in de urine. Het opsporen van eiwit in de urine in een vroege fase levert voor de lange termijn vele voordelen op. Patiënten met chronische nierschade hebben een verhoogd risico op achteruitgang van de nierfunctie, hart-en vaatziekten en dementie. Vroegtijdig opsporen van nierschade is dus zeer wenselijk.

fotoalbum