Wisselwerking: achter de schermen bij een nierbiopsie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 13 augustus 2020

Het onderzoeken van een nierbiopt: hoe gaat dat eigenlijk? Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de NVN.

Welkom in het lab

De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk. Tri Nguyen zegt zelfs: ‘Ik maak graag tijd vrij om een patiënt te ontvangen. Als een patiënt van het UMCU interesse heeft om zijn of haar nierbiopt te bekijken, kan hij of zij de nefroloog vragen contact met mij op te nemen. Samen met de patiënt kijk ik dan naar de digitale beelden en vertel ik wat we zien.’

Moeder worden met een erfelijke aandoening

Op de voorkant van de nieuwste Wisselwerking staat Kelly afgebeeld. Zij heeft een erfelijke aandoening en wil graag moeder worden. Om te voorkomen dat haar kinderen ook nierproblemen krijgen, volgt zij een intensief traject met specialistische medische begeleiding. ‘Voor nierpatiënten zijn er meer hobbels en minder roze wolken, maar er kan meer dan je denkt’, aldus Kelly.

En verder

  • Barbecuetijd: met tips van nierdiëtisten en een grillmaster
  • Maak jezelf weerbaar: in deze coronatijd is goede afweer extra belangrijk. Tips om uw afweersysteem te versterken.
  • Een merkmedicijn wordt via de apotheek nogal eens vervangen door een generiek en goedkoper medicijn. Moet je hier altijd in meegaan?
  • Geluk is… een nieuwe nier voor het gezin van Frank, met de kinderen als tijdelijke mantelzorgers
  • Avonturier en ondernemer Remko: ‘Nierziekte is voor mij geen sta-in-de-weg’

Morgen in de brievenbus

Wisselwerking valt vandaag bij alle NVN-leden in de brievenbus. Ook Wisselwerking ontvangen? Word lid van de NVN, neem een abonnement op Wisselwerking of vraag een proefnummer aan.

Wisselwerking ontvangen?