Wisselwerking tussen medicijnen en kruidenproducten vaak onbekend


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 09 juli 2019

Veel patiënten gebruiken naast hun medicijnen ook kruidengeneesmiddelen of kruidensupplementen als knoflookcapsules, valeriaan of sint-janskruid. Wat ze vaak niet weten, is dat die van invloed kunnen zijn op de werking van o.a. immunosuppressiva, bloeddrukverlagers, diabetesmiddelen en antibiotica.

Door een kruidenproduct kan een medicijn beter of slechter worden opgenomen of afgebroken in het lichaam. Zo krijgt u misschien te veel of juist te weinig binnen van het medicijn. Daarnaast kunnen kruidenproducten en medicijnen elkaars werking versterken. Dan kunt u eerder last krijgen van bijwerkingen.

Weet wat je slikt

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is de campagne ‘Weet wat je slikt’ (#weetwatjeslikt) gestart om mensen bewust te maken van de invloed van kruiden op de werking van medicijnen.

Op hun website beschrijven ze 10 veelgebruikte kruiden (Amerikaanse ginseng, danshen of rode salie, geelwortel of kurkuma, Japanse notenboom of ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en rode zonnehoed) en hun wisselwerking met medicijnen.

De risico's op wisselwerking gelden overigens niet voor de kruiden die in de keuken worden gebruikt bij het klaarmaken van voedsel; het gaat hier om kruiden in hoge concentraties zoals in een capsule.