Zorgverzekering 2023: hogere premies en collectiviteitskorting verdwijnt


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 14 november 2022

Sinds dit weekend zijn de premies voor 2023 van alle zorgverzekeringen bekend, je krijgt van je huidige zorgverzekeraar bericht over de bedragen voor volgend jaar of hebt dit al gehad. Zoals al verwacht zijn de premies fors duurder. Verder is een grote verandering dat de collectieve verzekering komt te vervallen. Wie voorheen een collectiviteitskorting had, is dus extra duur uit.  

Dit weekend hebben alle zorgverzekeringsmaatschappijen de premies voor 2023 bekend gemaakt. De prijzen stijgen overal, al zijn er verschillen: de prijsstijgingen van de grootste verzekeraars verschillen van € 3,75  tot € 9,30. Reden voor de hogere premies zijn de hogere lonen, stijgende kosten en de vergrijzing waardoor de zorgkosten omhoog gaan.

Basisverzekering

Iedere Nederlander is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Die vergoedt alle kosten voor direct noodzakelijke medische hulp (huisarts en ziekenhuis).

Vitamine D

De dekking van het basispakket wordt ieder jaar opnieuw bepaald door de minister van VWS. Er kunnen dan onderdelen geschrapt of toegevoegd worden. Zo wordt vanaf 1 januari 2023 vitamine D met colecalciferol niet meer vergoed. Die kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Alfacalcidol en calcitriol zijn vormen van vitamine D die wel vergoed blijven. Zij zijn geregistreerd voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort. Dat zijn botproblemen door een nieraandoening; een aantal afwijkingen van de bijschildklier en Engelse ziekte. Vanaf 1 januari 2023 worden deze middelen alleen nog vergoed voor de aandoeningen waarvoor ze zijn geregistreerd.​

In het Pakketadvies vitamine D vind je antwoorden op veel gestelde vragen over het schrappen van vitamine D uit het basispakket. 

Collectieve basisverzekering stopt

In 2023 is er geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering. Dit geldt voor iedereen in Nederland en voor alle zorgverzekeraars. Nu is de collectiviteitskorting op de basisverzekering nog maximaal 5 %. Voor mensen die een collectieve zorgverzekering hadden, gaat de maandelijkse kosten dus extra omhoog.

Let op: op de aanvullende verzekering is collectiviteitskorting nog wel mogelijk.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering is vrijwillig. Hiermee kun je je bijvoorbeeld verzekeren voor fysiotherapie of orthodontie. Daarnaast kun je ook nog een tandartsverzekering nemen. Let wel goed op dat de extra premie die je betaalt opweegt tegen kosten die je verwacht te maken.

Zorgverzekering voor NVN-leden bij VGZ

De NVN had tot en met dit jaar voor haar leden een collectieve basisverzekering bij VGZ, ook die komt dus te vervallen. De leden die deze verzekering hadden, hebben hierover al bericht gehad van VGZ. Lees ook de Wijzigingen in uw VGZ zorgverzekering 2023 op vgz.nl. 

Onze leden kunnen nog wel collectiviteitskorting krijgen op de aanvullende verzekeringen. In de Premietabel 2023 zie je alle tarieven. 

Zorgtoeslag

Om de koopkracht van de lagere inkomens te ondersteunen, stijgt de zorgtoeslag met ongeveer € 35 per maand. De maximale zorgtoeslag wordt dan € 154 per maand.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico blijft in 2023 hetzelfde: 385 euro per jaar. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico, je betaalt dan een lagere maandelijkse verzekeringspremie. Ook hier geldt: kijk goed naar de ziektekosten die je verwacht te hebben en bepaal dan of een hoger eigen risico interessant is. En zorg dat je een paar honderd euro achter de hand hebt, mocht je toch meer ziektekosten hebben en het eigen risico ineens moeten betalen.

Verzekeringen vergelijken

De kosten van de verschillende zorgverzekeringen kunnen nogal uiteenlopen. Het kan lonen om te kijken of je ergens anders goedkoper uit bent.

Op websites als independer.nl kun je verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Je kiest dan wat jij belangrijk vindt: een natura- of restitiutiepolis, een laag of hoog eigen risico (en dan een hogere of langere maandelijkse premie) en of, en zo ja welke, aanvullende zaken je wilt verzekeren.

Overstappen of wijzigen

Je kunt één keer per jaar overstappen of je zorgverzekering aanpassen. Wil je een andere verzekering, dan moet je uiterlijk op 31 december in actie komen. Als je voor die tijd bij een nieuwe zorgverzekering afsluit, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude contract voor je op. Daar heb je dan geen omkijken naar.

Je kunt ook zelf je verzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten. Ook dan moet je uiterlijk 31 december je oude contract hebben opgezegd. Maar je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten bij een andere maatschappij.

Wil je bij je bestaande zorgverzekeraar je pakketsamenstelling wijzigen, dan kan je dat tot en met 31 januari 2023 doorgeven.

Lees ook