Couscoussalade met köfte


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Taurai over dit gerecht: 'In dit recept komen de smaken uit het Midden-Oosten terug. Als je echt goed gehakt voor de köfte wilt, kun je het beste naar een vertrouwde slager gaan. Ik selecteer zelf een stuk vlees van bijvoorbeeld een kalf of lam en vraag of de slager daar gehakt van wil draaien. Het voordeel is dat je daarmee weet wat er in je gehakt zit.

De parelcouscous heeft een rondere en dikkere vorm dan ‘gewone’ couscous. Deze is snel en gemakkelijk te bereiden. Dit is een fijn alternatief voor pasta en rijst.'

Kanttekening van onze diëtist: in plaats van hoisinsaus zou u aan het gehakt vers lavaskruid, ook wel bekend als de maggiplant, kunnen toevoegen (behoorlijk ziltig van smaak) en verse kruiden als platte peterselie en/of munt. Dit scheelt weer in het zout.


Voor 2 personen hebt u nodig

Köfte (gehakt)

  • 200 gram (lams)gehakt
  • 1½ tl ras el hanout of kerrie
  • 1½ theelepel hoisinsaus

Couscoussalade

  • 160 gr parelcouscous
  • 1 tomaat
  • ½ komkommer
  • 1 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 appel
  • 1 kleine ui
  • 1 tl hoisinsaus

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking.
  • Snijd de ui en knoflook in zeer fijne stukjes.
  • Meng het gehakt met de hoisinsaus en ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel dat kant en klaar te koop is) of kerrie. Verdeel het gehakt in 2 delen en vorm elk deel tot een langwerpige worst. Bak daarna in een grote koekenpan de köfte aan weerszijden bruin.
  • Doe het gebraden vlees 10 minuten in de oven, zodat de binnenkant gaar wordt zonder dat de kruiden verbranden.
  • Bak de ui en knoflook met een klein beetje olijfolie in de pan met achtergebleven bakresten: die resten geven extra smaak.
  • Schaaf daar de gember doorheen. Draai het vuur uit en haal de pan van het fornuis.
  • Voeg de parelcouscous en de hoisin toe en roer alles door elkaar. Vermeng dit met de appel, tomaat en komkommer.
  • Serveer met de kofte zodra deze gaar is.

Bevat per persoon

  • 1,15 gr zout
  • 33 gr eiwit
  • 1,16 mg kalium
  • 400 mg fosfaat

Berekening van voedingswaarden: Lara Bartelds (diëtist Meander Medisch Centrum)

Meer zoutarme recepten

  • Taurai heeft een niertransplantatie ondergaan, is foodvlogger en kookt regelmatig een zoutarm gerecht voor Nier magazine en onze website.
  • Meer recepten van Taurai staan op www.fijnproever.nl.