Vegetarische pasta met spinazie en mozzarella


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Lekker en makkelijk voor een doordeweekse dag: vegetarische penne met spinazie en mozzarella. Het recept is zoutarm en werd samengesteld door de diëtisten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.


4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram penne rigate
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook (naar wens)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 250 gram cherry- of snoeptomaatjes (gewassen)
  • mespuntje cayennepeper
  • 450 gram diepvries bladspinazie, ontdooid
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • 250 gram mozzarella
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water.
  • Verwarm de spinazie apart in een steelpannetje.
  • Snipper de ui en knoflook. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan.
  • Bak de uisnippers en knoflook (laat niet bruin worden) met de cayennepeper. Bak de tomatenpuree 1 minuut mee.
  • Voeg 2/3 van de tomaatjes en de Italiaanse kruiden toe en bak een paar minuten mee. Voorzichtig omscheppen
  • Voeg de warme spinazie, de penne en de overige tomaatjes toe en schep voorzichtig om. Warm het gerecht even door. De laatst toegevoegde tomaatjes blijven heel.
  • Snijd de mozzarella in dikke plakken en verdeel over het gerecht. Verwarm 1 minuut met deksel op de pan (deksel moet de mozzarella niet raken), zodat de mozzarella net aan het smelten is. Bestrooi met versgemalen peper en (belangrijk) serveer direct.

Tip

U kunt (in het voorjaar) ook verse spinazie gebruiken. Was verse spinazie altijd goed. Voeg deze dan toe bij punt 5 en roer om, totdat de spinazie is geslonken. Voeg daarna de penne toe.

Bevat per portie 

  • Eiwit: 24 gram
  • Zout: 0,38 g (natrium: 150 mg)*
  • Kalium: 650 mg
  • Fosfaat: 300 mg
  • Koolhydraten: 60 gram

Wetenswaardigheden over Mozzarella

Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijke mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk (di vacca) gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur. De mozzarella di bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de koemelkmozzarella een licht gelige kleur van het in koemelk aanwezige caroteen heeft. De mozzarella di bufala wordt als een delicatesse beschouwd en is duurder dan de koemelkmozzarella.

Traditioneel wordt buffelmozzarella meestal gegeten met tomaat, basilicum en fijne olijfolie (insalata caprese), maar er is een grote hoeveelheid recepten waar buffelmozzarella verwerkt wordt in amuses, salades, voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs desserts.

Voedingswaarde

Er is verschil in voedingswaarde tussen buffelmozzarella en koemelkmozzarella.

De energiewaarde van buffelmozzarella ligt hoger dan die van koemelkmozzarella, omdat er in buffelmelk aanzienlijk meer vet zit.

* Ook de hoeveelheid natrium, kalium en fosfaat verschilt. Dit is niet alleen afhankelijk van het gebruik van buffelmelk of koemelk, maar er is ook verschil per mozzarellafabriek. Helaas wordt de exacte hoeveelheid natrium vaak niet op de verpakking vermeld. U kunt in onderstaande tabel wel zien, dat mozzarella minder natrium bevat dan Goudse kaas.

Productvergelijking

100 gram eiwit (gram) natrium (mg) kalium (mg) fosfaat (mg)
Mozzarella 20 - 26 200 - 750 100 – 150 240 - 530
Goudse kaas, 48+ 23 850 100 540
Feta 14 2250 50 ?