Liever voor mezelf in 2016 (goed voornemen)

Januari 2016

Sommige voornemens zijn gedoemd te mislukken. Vorig jaar wemelde het bijvoorbeeld op 1 januari van de hardlopers in het bos, een week later was het bos vrijwel leeg en waren de meesten al weer gestopt.

Blijven bewegen? Ja, natuurlijk. Gezond eten? Uiteraard. Dat houd ik mezelf het hele jaar door voor. Even de deur uit om een rondje te lopen. Naar de supermarkt, nadat ik al gegeten heb, zodat er geen snacks in het boodschappenmandje terecht komen om snel een hongergevoel te stillen.

Voor 2016 heb ik een hééééél ander voornemen. Dit jaar ga ik beter voor mezelf zorgen. Voorwaarde daarbij is dat ik liever voor mezelf word.

Vorig jaar baalde ik ervan dat ik vaak gemaakte afspraken moest afzeggen. Meestal had ik mij aangemeld voor een of ander kamp of doldwaze activiteit. En wanneer de dag naderde waarop dit plaatsvond, bleek ik me meer dan eens niet goed te voelen. Verschillende keren luisterde ik niet naar mezelf en ging ik alsnog. Gevolg was dat ik over mijn grenzen heen ging. Slim? Nee. Het waard? Dat viel soms te bezien. En daarom besluit ik beter naar mijn lichaam te luisteren. En me dus af te melden als ik ziek ben.

Wat blijft, is dat dit lastig en vervelend voor anderen kan zijn. Daarnaast is het nog steeds verschrikkelijk balen, wanneer uitjes waarop ik mij verheug, niet door kunnen gaan. Maar als ik niet goed op mijn gezondheid let, is niemand daar uiteindelijk mee geholpen.

Hoe ga ik mijn voornemen uitvoeren? Anders dan voorheen zal ik me niet meer maanden van tevoren al opgeven voor alle activiteiten en weekendjes die op mijn pad komen. Maar dat betekent niet dat ik achter de geraniums blijf zitten.

Zo is een van de dingen die ik dit jaar wil doen, meer met vrienden afspreken. Dat kan in de stad of in het bos, maar ook gewoon thuis op de bank. Dan kan ik zelf in de hand houden hoe inspannend een afspraak wordt en hoe lang zo’n ontmoeting duurt. Niet veranderen in een controlefreak natuurlijk, anders hebt u nu al een nieuw voornemen voor 2017 nodig! (Let it go! ♫).

Met deze aanpak kan ik van sociaal contact genieten, maar val ik niet onnodig om. En kom ik niet meer in problemen omdat mijn verlangen groter is dan wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Dus tot zover mijn voornemen. Wat is of zijn uw voornemen(s)? Als ik een tip mag geven: wees in ieder geval aardig voor u zelf en niet te streng.

Bianka Holtermann een donornier van haar vader. Ze schrijft voor ons ledenblad Wisselwerking over de invloed van nierproblemen op haar dagelijks leven.