Overlevers hebben littekens


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Juni 2016

Zomer! De zon schijnt en de temperatuur schiet omhoog. Truien en lange broeken worden ingeruild voor blouses en shorts. Maar… niet voor iedereen is dat even makkelijk. Operaties laten littekens achter. Bijvoorbeeld wanneer een shunt voor de dialyse is aangebracht, een nier is verwijderd of een niertransplantatie werd uitgevoerd... Wat doe je met de sporen die dit nalaat? Bedekken of gewoon laten zien?

Ik heb het geluk dat ik het litteken van mijn niertransplantatie grotendeels onder een bikinibroekje kan verbergen. En onder dat litteken zit wel mooi mijn supernier!

Met de vele witte puntjes die de nietmachine van de chirurg op mijn huid achterliet, ben ik minder blij. Hechten vond de beste man blijkbaar niet afdoende. De puntjes zijn wel lelijk, maar de energie van het klagen niet waard. Hetzelfde geldt voor een aantal littekens die ik in mijn jeugd opliep. Ik heb ze sinds die keer dat ik uit een klimrek viel, dankzij een terriër die toch niet zo graag geaaid wilde worden en doordat ik ooit onverhoeds tegen een lantaarnpaal opliep.

Ergere littekens hield ik over aan een verkeersongeluk op mijn vijftiende. Ze zitten verspreid over mijn lichaam: voorhoofd, ellebogen, knieën... De allerlelijkste bevindt zich bij het gat in mijn schouder, eveneens een gevolg van het ongeluk. Er groeide abnormaal littekenweefsel op, dat eruitzag als wild vlees. Ik vond het een raar gezicht en ging ermee naar een plastisch chirurg. Die stelde voor mijn schouder open te snijden, stukken huid met elkaar te verbinden en daarna te hopen dat alles zich goed zou herstellen. Ammehoela! Dat is toch geen oplossing?

Uiteindelijk bleek tijd een effectief hulpmiddel. Mijn rode en dikke littekenweefsel is nu roze, de zwelling nam af en de bult op mijn schouder is behoorlijk geslonken.

Helaas gaat dat niet voor alle littekens op. Daarnaast zijn er nierpatiënten die veel meer littekens hebben dan ik. Heel begrijpelijk dat u die liever niet wilt tonen. Littekens herinneren je immers aan een minder leuke periode in je leven. Ze maken het vaak moeilijker te aanvaarden welk leed je is overkomen. Zomerweer is daarbij niet altijd even welkom. Durft u een jurkje aan te trekken of vermijdt u liever starende of geschokte blikken?

Voor mij persoonlijk staat een litteken gelijk aan ‘overleven’. Je bent een strijd aangegaan en staat nog steeds overeind. En dat is allesbehalve lelijk.

De zomer ligt nog helemaal voor ons. Wie het moeilijk vindt om minder verhullende kleding te dragen, zou voor een stap-voor-stap-strategie kunnen kiezen. De ene dag uit winkelen, de volgende dag het nieuwe setje in huis dragen en pas daarna naar buiten. Neem desnoods een goede vriend(in) mee voor de nodige steun. Ziet u mensen toch nog staren? Maak uzelf dan maar wijs dat het door uw supergave zomerjurk of nieuwe bikini komt.

Bianka Holtermann kreeg een donornier van haar vader. Ze schrijft voor ons tijdschrift Nier magazine over de invloed van nierproblemen op haar dagelijks leven.