Hoe gaat het met je?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

December 2017

'Iemand van 40 staat in de bloei van zijn leven' Een uitspraak van Dianda Veldman (directeur Patiëntenfederatie) bij de uitreiking van mijn boek ‘Hoe gaat het met je?’ over 40 jaar patiëntenbeweging.

En nu de meeste festiviteiten achter de rug zijn, voelt het ook zo. Wat heb ik afgelopen periode genoten van de dynamiek, inhoudelijke kracht en inspirerende ontmoetingen. De afgelopen nummers van de Wisselwerking stonden al in het teken van die 40 jaar. Het was de opmaat naar de uitreiking van het eerste exemplaar van mijn boek en de NVN jubileum Express op respectievelijk 23 en 25 november.

Op dinsdag 21 november kwamen de boeken op het bureau binnen. Ik keek er naar uit. Een boek in je handen hebben, is toch anders dan alles op je computer lezen. Het zag er goed uit. Die 23ste november werd een hectische dag. Plotseling op bezoek bij minister Bruno Bruins. Wel meteen de kans om hem een exemplaar van mijn boek te geven.

Mijn lezing op het Domestico symposium kon gelukkig opgeschoven worden in het programma. Daar geen tijd om na te praten, direct door naar een vergadering over Nierteam aan Huis. Het verschil tussen dialysezorg en transplantatiezorg als 2 gescheiden werelden wordt op zo’n moment zichtbaar. Als NVN willen we het goede van beiden verbinden.

En dan de boekpresentatie zelf. Een gezellige drukte met zo’n 50 mensen van diverse geledingen en leuke presentaties van de ontvangers van het eerste exemplaar (Huib Cense, Federatie Medisch Specialisten; Dianda Veldman, Patiëntenfederatie; Ab Klink, zorgverzekeraar VGZ). Een mooie opmaat naar de jubileumdag.

'Van een bezoek aan de minister naar mijn boekpresentatie en een prachtige jubileumdag'

Locatie was een oude fabriekshal.  en de opzet een festival- idee. Er was een doorlopend programma. Met tussendoor volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Zo spraken de NVN-leden die als als eersten in Nederland kinderdialyse in het WKZ kregen (jaren 70, ze waren toen nog tieners), elkaar weer In het begin was het nog wat zoeken, allengs raakte iedereen vertrouwd met het idee en liepen mensen van het een naar het ander of zaten ze verspreid over diverse zithoekjes.

Van de drukke Pierre Wind tot ingetogen creatief bezig zijn; van het stille orkest tot de Zingende Jukebox; van het Lagerhuis met Hanneke Groenteman tot een lezing van Machteld Huber over positieve gezondheid; van Sport en Transplantatie tot aandacht voor mantelzorgers.

En dan de interactieve sessies in de vorm van een TedX. Een inleiding bijvoorbeeld van NVN- lid Henny van Houts samen met nefrologe GerJan Navis over voeding en daarna interactie met de zaal. Heel veel mensen deden actief mee.

Natuurlijk is er altijd wel iets wat beter kan (lunch; geluid), maar wat ik zag, was overwegend die ontmoeting, de actieve deelname, de goede inhoud van de diverse onderdelen. De NVN bloeit en daar hebben veel mensen een steentje aan bijgedragen onder wie ons bestuurslid Anja van Heuvelen. Terecht kreeg zij een koninklijke onderscheiding. Een feestelijk moment dat goed paste.

En nu op naar de 50 jaar.

Hans Bart is directeur van de NVN. Elke 2 maanden schrijft hij een column in tijdschrift Wisselwerking