Daten (via Tinder)


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Juni 2017

‘Daten (via Tinder): wanneer vertel je over je ziekte’. Hierover plaatsten wij eerder een openhartige column: Do over daten. Wilma (achternaam bij ons bekend) stuurde deze reactie naar de NVN-redactie.

Luchtig houden

Heb inmiddels met tussenpozen jarenlange ervaring met daten.

Over het algemeen vertel ik bij de 1e ontmoeting dat ik een nierziekte heb. Doe ik heel luchtig over en ik treed niet in detail. Als iemand meer wil weten, leg ik uit dat ik een niertransplantatie heb gehad, maar dat het nu goed met me gaat en dat ik alleen een beetje op moet letten met zoutgebruik.

De meeste mannen weten er amper iets van af en vragen niet door. Ze vragen vaak: wat doe je voor werk? Dan vertel ik over mijn vrijwilligerswerk. Ik vertel niet dat ik een uitkering heb. Mochten ze verder vragen, dan zeg ik eerlijk dat ik ben afgekeurd wegens nierziekte.

Als de ontmoetingen serieuzer worden, vertel ik langzaamaan steeds iets meer. Over mijn medicijngebruik, dat ik snel vermoeid kan zijn en dat ik niet uren kan wandelen.

Positieve uitstraling

Schijnbaar zien anderen dat ik positief in het leven sta en straal ik dit uit. Ik heb immers zoveel te bieden: een luisterend oor, ik ben empathisch, kan koken, maak op zijn tijd een grapje, ik ga graag naar de film en theater… Bij alle ontmoetingen die ik gehad heb, was er maar 1 persoon die eerlijk zei: daar kan ik niet tegen, ik ben hier te gevoelig voor en ben bang van ziektes. Helder van hem, wist ik gelijk dat hij niet de juiste voor mij is. Uiteraard is dat even slikken, maar het is inherent aan daten.

Gebruik je nierziekte

Als een date mij erg leuk vindt, maar ik hem niet, gebruik ik mijn nierziekte. Vertel ik weldra uitgebreid dat ik jarenlang moest dialyseren, 2 niertransplantaties heb gehad, veel medicijnen gebruik, sneller moe ben.

Toen ik een keer hoopte de persoon in kwestie voldoende te hebben afgeschrikt, bleek het tegendeel waar. Hij vond mij een doorzetter, hield hij van. Moest ik alsnog vertellen geen klik te voelen.

Echte liefde

Mijn insteek is: maak geen drama van je ziekte, vertel dat je niet helemaal gezond bent, zonder alle dramaverhalen, gebeurtenissen en nadelen erbij te vermelden. Als mensen zien hoe jij in het leven staat, krijg je een band en zien anderen dat jij op jouw manier genoeg hebt te bieden: een aanvulling op hun leven.

En hopelijk bieden zij zo’n aanvulling ook op dat van jou. Dat is wat echte liefde met mensen doet. Zo niet, zijn ze niet de juiste persoon voor jou. Take it or leave it.