Duiveltjeskip

Oktober 2018

Zoutarme recepten zijn voor een belangrijk deel een kwestie van opletten: geen zout toevoegen, geen kanten- klare maaltijden of sauzen.

Het kan handig zijn om af en toe eens op internet op zoek te gaan naar natriumarme recepten. Zo doe ik vaak ideeën op via de site www.smakelijketenzonderzout.nl. Daar vond ik het recept voor Duiveltjeskip.

De naam suggereert dat het om nogal pittig eten gaat. Dat valt reuze mee. Het pittige van de sambal wordt gecompenseerd door de zachtheid van de crème fraîche. Het resultaat is overheerlijk.

Kanttekening van onze diëtist: In dit recept zit veel eiwit, omdat de hoeveelheid kip erg ruim is. Ook zit hier veel kalium in, omdat de hoeveelheid natriumarme ketjap eveneens ruim is. Goed alternatief voor de natriumarme ketjap is er helaas niet.

Ingrediënten

Voor 2 personen hebt u nodig:

  • 400 gr kipfilet of (beter nog) kippendijen
  • wokolie
  • kleine ui, gesnipperd
  • bakje champignons
  • bakje crème fraîche (125 ml)

Marinademix:

  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el water
  • 3 el natriumarme ketjap
  • 3 el azijn
  • half zakje nasikruiden (bij de reformwinkel of zelf maken)
  • 1 teentje knoflook (of wat knoflookpoeder)
  • 1 tl natriumarme sambal

Bereiden

  • Kipfilet in stukjes snijden en bakken (in wokolie).
  • Ui en champignons toevoegen en meebakken.
  • Daarna de marinademix erdoorheen. Ongeveer 15 minuten op een klein vuurtje laten sudderen.
  • Dan de crème fraîche erdoorheen roeren.
  • Eventueel nog 1 eetlepel natriumarme pindakaas erdoorheen mengen.

Lekker met sperziebonen of sla.

Bevat per persoon

  • Eiwit: 53 g
  • Zout: 0,5 g
  • Kalium: 3035 mg
  • Fosfaat: 625 mg

Met dank aan Monique Hoogerwerf (diëtist Meander Medisch Centrum in Amersfoort/St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein) voor de berekening van de voedingswaarden.

Frans is amateurkok en redacteur van ons ledenblad Wisselwerking. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk ook