Kabeljauw uit de oven

Ik vond op www.24kitchen.nl een geweldig mooi visrecept met champignonsaus. Champignonsaus wordt vaak gecombineerd met vlees, maar past ook heel goed bij vis. In dit recept zit wat zuur van augurken verwerkt en dat maakt de combinatie met de vis bijzonder aangenaam. Gebakken krieltjes en de cherrytomaatjes maken het vervolgens af. En nog eenvoudig te maken ook.

Tip van onze diëtist

Dit gerecht wordt nog natriumarmer te maken door gebruik te maken van natriumarme zoetzure augurken en natriumarme mosterd.

Voor 4 personen hebt u nodig

  • 700 gr krieltjes (in de schil)
  • 6 takjes dille
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 citroen
  • 400 gr kabeljauwfilet
  • versgemalen peper
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 400 gr kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr zoetzure augurken
  • 2 el augurkenvocht
  • 1 el mosterd
  • 250 ml room
  • 1 bosje bosuitjes

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Kook de krieltjes 10 minuten, giet ze af en stoom ze droog.

Vis

  • Pluk en hak de dille fijn.
  • Meng de dille met de olie en peper in een ovenschaal.
  • Snijd de citroen in dunne plakken. Leg de kabeljauw in de ovenschaal, bestrooi deze met peper en bestrijk de vis met de kruidenolie.
  • Leg de citroenplakjes erop en verdeel de cherrytomaatjes over het geheel.
  • Bak de kabeljauw in de oven in 10 minuten gaar (als de vis dik is, iets langer).

Saus

  • Snijd de champignons in dunne plakken.
  • Snipper de ui.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in de pan en fruit de ui en knoflook in ongeveer 2 minuten.
  • Bak de champignons circa 3 minuten in een andere pan op een hoog vuur en voeg deze toe aan de olie, ui en knoflook.
  • Snijd de augurken in blokjes.
  • Roer het vocht van de augurken, de augurken, de mosterd en de room door de champignonsaus en breng die aan de kook.
  • Daarna moet de saus 5 minuten op middelhoog vuur inkoken.
  • Op smaak brengen met peper.

Krieltjes

  • Verhit een scheutje olie in de pan en bak de krieltjes gedurende 8 minuten.
  • Voeg de laatste 2 minuten de ringetjes bosui toe.

Bevat per persoon

  • Eiwit: 26 g
  • Zout: 0,69 g
  • Kalium: 1840 mg
  • Fosfaat: 485 mg

Met dank aan Monique Hoogerwerf (diëtist Meander Medisch Centrum in Amersfoort/St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein) voor de berekening van de voedingswaarden.

Frans is amateurkok en redacteur van ons ledenblad Wisselwerking. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk ook