Karbonaadjes met cranberry en bruine suiker

Februari 2018

'Ik maak niet vaak gerechten met karbonades. Die hebben toch al gauw de neiging een beetje droog te smaken. Nou, dat hoeft dus niet. Probeer dit recept eens uit. Heerlijk. En nog eenvoudig te maken ook. Wel oppassen dat je de koekenpan uit de oven haalt met een ovenhandschoen. Dat deed ik dus niet.'

Lekker met aardappelpuree en bietjes.

Smakelijk eten.


Karbonaadjes met cranberry en bruine suiker

4 personen

Ingrediënten

Voor de karbonades:

4 karbonades
100 gr verse cranberry's
180 ml rode wijn
120 ml cranberrysap of granaatappelsap
4 eetlepels bruine suiker
2 takjes verse tijm
1 takje rozemarijn
½ theelepel kaneel
1 theelepel cayennepeper
2 eetlepels boter
olijfolie
peper

Voor de bietjes:

700 gr. gare bieten
olijfolie
2 theelepels honing
1 eetlepel witte wijnazijn

En verder: 400 gr aardappelpuree

Bereiden

  • Makkelijk is om een koekenpan te gebruiken die ook in de oven kan. Maar je kunt de karbonades, na het aanbraden, ook in een braadslee doen.
  • Verwarm de oven voor op 230°.
  • Meng 3 eetlepels van de bruine suiker met de kaneel, cayennepeper en peper en smeer de karbonades ermee in.
  • Bak de karbonades op een hoog vuur in de olijfolie. Aan beide kanten kort bruin bakken: 2 tot 4 minuten per kant. Leg de karbonades op een bord.
  • Voeg langzaam de wijn en het sap toe, bij de olie en de bakresten die in de pan zijn achtergebleven (pas op: de hete suiker in de pan kan opspatten). Doe daarna de cranberry's, de boter, de resterende suiker, tijm en rozemarijn erbij en warm een minuutje op. De karbonades er weer bij doen. 
  • Vlees en saus kunnen 10 tot 15 minuten de oven in. De karbonades zijn dan licht gegrild en de saus is wat ingedikt.
  • Snijd de bieten in plakken van ongeveer 1 cm dik en verwarm ze in een klontje boter. 
  • Maak een dressing van de olijfolie, honing en witte wijnazijn. De dressing over de warme bieten gieten.

Bevat per persoon

eiwit  29 g 
zout 0,5 gram  
kalium 1480 mg  
fosfaat 365 mg 

Met dank aan Monique Hoogerwerff (diëtist Meander Medisch Centrum in Amersfoort/St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein) voor de berekening van de voedingswaarden.

Frans is amateurkok en redacteur van ons ledenblad Wisselwerking. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk ook