Pasta met zalm en venkel

Juli 2017

‘Vis en venkel, een ideale combinatie. Ook in dit gerecht. De geroosterde pompoenpitten zijn er overheerlijk bij. Wees er niet te zuinig mee. Ik gebruikte de dubbele hoeveelheid.'

Een paar tips van Frans in aanvulling op het recept.

  • Blancheer de venkel van tevoren kort. Dan is die wat minder hard.
  • De rucola wordt volgens het recept door de pasta gemengd, beter vind ik het om de pasta op een bedje van rucola te leggen.
  • Doe er een paar kerstomaatjes bij. Kort (5 minuten) bakken is het lekkerst. En een beetje peper erbij.

Ingrediënten

Voor 4 personen hebt u nodig:

  • 350 gram volkoren penne
  • 40 gram pompoenpitten
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram zalmfilet
  • 1 venkel (ca. 400 gram, ongesneden)
  • 4 theelepels tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 ml kookroom
  • (versgemalen) peper
  • 75 gram rucolasla (klein zakje)
  • 50 gram geraspte kaas met minder zout

Bereiden

  • Kook de volkoren penne volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit een wok of hapjespan met deksel op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot deze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart.
  • Snipper de rode ui en snijd of pers de knoflook fijn. Verwijder de huid van de zalm en snijd in blokjes. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in de wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de zalm, venkel, tijm, peper en 2 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 10 minuten.
  • Voeg de kookroom en de volkoren penne aan de wok of hapjespan toe en verhit nog ca. 5 minuten. Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Schep de rucola door de pasta. Verdeel de pasta over de borden en garneer met geraspte kaas en pompoenpitten.

Bevat per persoon

  • Eiwit: 34 g
  • Zout: 0,45 g (182 mg natrium) 
  • Kalium: 1250 mg
  • Fosfaat: 780 mg
  • Koolhydraten: 64 gram

Recept: diëtisten dialyseafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Frans is amateurkok en redacteur van ons ledenblad Wisselwerking. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk ook