Varkenshaas met sinaasappel-roomsaus

December 2017

Frans kookt een heerlijk en feestelijk gerecht. ‘De combinatie van sinaasappel en gember is werkelijk voortreffelijk. En slagroom helpt natuurlijk ook. Goed ook om te weten dat het een zeer eenvoudig recept is en dat het zo klaar is: even de varkenshaas bakken, dan de saus, en klaar is Kees. In deze uitvoering een combinatie met haricots verts, maar peultjes zijn er ook heerlijk bij. Gekookte of gebakken aardappelen of rijst… het kan allemaal.’


Varkenshaas met sinaasappel-roomsaus

Recept voor 2 personen

Ingrediënten 

200 gr varkenshaas
peper
1 eetlepel boter
2 bolletjes gember (uit potje)
2 eetlepels gembersiroop
100 ml sinaasappelsap (zelf persen)
100 ml slagroom
haricots verts
rijst of aardappels

Bereiden

  • Bestrooi het vlees met peper en bak het in de hete boter gedurende circa 10 minuten gaar.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie.
  • Snijd de gemberbolletjes fijn en doe ze samen met de gembersiroop en het sinaasappelsap bij het braadvet. Laat het warm worden en voeg al roerend de slagroom toe.
  • Snijd het vlees in schuine plakken, leg die op een bord en giet de saus erover. Garneer het met geraspte schil van de sinaasappel.

Voedingswaarden

36 g eiwit
115 mg natrium
1095 mg kalium
470 mg fosfaat

Met dank aan Monique Hoogerwerff (diëtist Meander Medisch Centrum in Amersfoort/St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein) voor de berekening van de voedingswaarden

Recept: www.zoutbeperkt.nl / Foto’s: Nico van Velden

Frans is amateurkok en redacteur van ons ledenblad Wisselwerking. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk ook