Help, onze dochter doet aan Tinder


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Veel jongeren voelen zich sinds de coronacrisis somber of zelfs depressief. Hoe het toekomstige normaal er in vredesnaam gaat uitzien, kan niemand hen vertellen… Behoort onze dochter Becky met haar ruim 30 jaar eigenlijk nog  tot  de groep ‘jongeren’?

Sinds haar tweede transplantatie in 2008 woont ze zelfstandig in een klein, maar leuk appartement in Arnhem. Flink wat sollicitaties hadden geen resultaat, ze heeft tenslotte wat bagage in haar ‘rugzakje’. Na twee jaar zoeken naar een werkgever die haar wél wilde hebben, vond ze een parttime baan. We sprongen als gezin een gat in de lucht.

Zelf zei ze: ‘Ik ben er zó blij om dat ik nu elke dag met de trein naar mijn werk mag. Eindelijk mag ik meedoen en samen met anderen iets nuttigs bijdragen. Ik sta niet meer aan de zijlijn!’ Een moederhart zou van minder kunnen breken.

Dolgelukkig pendelde ons kind een maand lang met de trein naar haar werkgever. Tot begin  maart  2020, toen ons land in een eerste lockdown belandde en de schrik er bij Becky goed in zat. Visioenen van overvolle supermarkten joegen haar de stad uit, ze besloot tijdelijk bij ons te komen wonen omdat het dorpse leven veiliger leek. Ze voelde zich kwetsbaar en dat is ze ook.

In de supermarkt is het slalommen. Ons kind kwam tijdelijk bij ons wonen omdat het dorpse leven veiliger leek

Nadat het stof wat was neergedaald, ging ze na twee maanden terug naar haar appartement. Heel af en toe een vriendin zien en samen wandelen en koken met haar oudste broer, die bij haar aan de overkant woont, sleepten haar de zomer door. In de supermarkt bleef het slalommen, het mondkapje gaf daarbij enige geruststelling.

Later pakte ze weer, voorzichtig en op anderhalve meter afstand van anderen, de trein naar haar werk. Dat ging goed, want de meeste medereizigers op haar traject namen de auto of de fiets.

Inmiddels heeft Becky haar vaccinaties gehad. Aarzelend pakte ze de draad met Tinder weer op. Van ons heeft ze immers geleerd in mogelijkheden te denken, niet in beperkingen. Toch hield ik mijn adem in toen ze een eerste date had. Want hoe coronaproof is zo’n jongen?

Het bleek een kortstondig contact en ik ademde weer uit. Kindlief weigert sinds de laatste lockdown haar leven nog langer ‘on hold’ te zetten en heeft zich ingeschreven op Relatieplanet. Ik hou mijn hart vast. Aan de andere kant: kom maar door met die toe- komst!

Nierziekte heeft impact op het hele gezin van Marja Poldermans. Zij heeft twee volwassen zoons en een dochter die Becky heet.

Becky (32) heeft van kinds af aan nierproblemen. Tot tweemaal toe kreeg zij een donornier, de eerste in 1996 van haar vader en de tweede in 2008 van haar jongste broer.

Marja is een vaste fotograaf van ons tijdschrift Wisselwerking.