Dat krijg je van onderzoek...


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

De derde vaccinatie tegen COVID­19 komt er voor de groepen die dat nodig hebben! Daarmee is er een kans dat zij alsnog antistoffen opbouwen en zich veiliger kunnen voelen in de maatschappij die langzaam weer opengaat.

Het was opnieuw een inspanning van ons samen: vragen van u, een webinar, advies van professionals aan het RIVM, interviews van ervarings­deskundigen in de krant en op het NOS Journaal, een brief aan het RIVM, interviews van ervarings­deskundigen in de krant en op het NOS Journaal, een brief aan de minister…. Samen bereiken we onze doelen.

Dank aan al die mensen die ons vragen stellen, helpen, scherp houden, hun angsten toevertrouwen en hun ideeën met ons delen….

Dank aan iedereen
die ons scherp houdt en ideeën met ons deelt

Zo’n advies over een derde prik wordt ook mogelijk gemaakt door onderzoek, in dit geval door RECOVAC. We kunnen nu zeggen dat ook in Nederland bepaalde groepen niet reageren op twee vaccinaties en we gaan nog verder uitzoeken hoe hen dan wel te beschermen.

Een actieve groep ervaringsdeskundigen denkt mee. Daar leren we aan alle kanten van: wat zijn de resultaten? Maar ook: hoe werkt zo’n onderzoek, hoe betrek je ervarings­deskundigen hier echt bij, en hoe leer je van de communicatie?

Oktober staat in het teken van de wetenschap en onderzoek. U hebt het vast gezien. Na een Wetenschapsdag in 2019 en de Wetenschaps3daagse in 2020 is er nu een heuse Wetenschaps­maand. Super in elkaar gezet door heel veel collega’s.

Het programma biedt niet alleen informatie over wat er uit de onderzoeken komt. Maar ook over wat wetenschap is en hoe het uitvoeren van onderzoek in zijn werk gaat.

En ook belang­rijk: hoe kun je als patiënt je bijdrage leveren? Dat kan op allerlei manieren. Geniet van alle webinars, filmpjes en andere acties deze maand. We horen natuurlijk graag wat u ervan vindt.

Ook deze Wisselwerking staat in het teken van wetenschap, met onder andere een interview met Marcel Levi, die nu de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) leidt. Hoe kijkt hij naar ‘patiënt en wetenschap’? Ik ben benieuwd en ga het snel lezen.

Marja Ho-dac is directeur van de NVN. In haar blog geeft zij een kijkje achter de schermen bij de NVN.

Marja's columns verschijnen ook in ons ledenblad Wisselwerking