Een nierziekte heb je niet alleen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Er is een beweging gaande. Van nadruk op wat je niet meer kunt als je ergens last van hebt, naar antwoorden vinden op de vraag: wat kun je nog wél, hoewel een deel van je lijf niet (altijd) meewerkt. En naar: waar kan ik wel zelf invloed op hebben in mijn leven, in plaats van wachten tot dingen worden geregeld of voorgeschreven.

In de maand van de nieren, in oktober, gaan we daarmee aan de slag. Je kunt namelijk veel zelf doen om ervoor te zorgen dat nierziekte een zo klein mogelijk plekje in je leven inneemt. 

Daar ben je zelf bij. Als NVN willen we daar graag bij ondersteunen. Omdat je beter actief bezig kunt zijn met wat wel kan dan passief wachten op wat komen gaat. Doe dus mee in oktober, kom (letterlijk!) in beweging met Olga Commandeur, bekend van het tv-programma Nederland in beweging. En leer ontspannen met yoga of doe je voordeel met tips vanuit onze webinars.

Een nierziekte heb je niet alleen. Wij zijn er als NVN voor je, en niet alleen in oktober. Ook mensen uit je eigen directe omgeving zijn veelal een steun. Ga samen een beweeg-uitdaging aan of vraag eens aan je mantelzorger of je iets voor hem/haar kunt doen. Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn, als het maar vanuit oprechte interesse en aandacht komt. We hebben elkaar nodig, zorg dus goed voor elkaar. 

Reageren op deze column kan via: ho-dac@nvn.nl. Echt doen!

Als NVN streven we ernaar zo vaak mogelijk andere omschrijvingen te gebruiken voor het woord ‘patiënt’, want niet iedereen voelt zich patiënt: en dat zeker niet elke dag of een hele dag door. 

We gebruiken bijvoorbeeld de term ‘mensen met nierproblemen’ of een variant daarvan. Daarbij krijgen mantelzorgers en anderen om je heen eveneens te maken met jouw aandoening: ook zij leven ermee, ook voor hén zijn we actief.

We zijn er voor iedereen die moet leven met een nieraandoening. Meer mens, minder patiënt, en we kijken bij de NVN verder dan alleen naar diegenen wiens nieren het niet goed doen.

Moeten we dan NierVereniging Nederland gaan heten (is ook NVN 😉) in plaats van Nierpatiënten Vereniging Nederland? Wat vind jij? Laat het me weten via het mailadres dat hierboven staat vermeld, dan kunnen we samen verder denken. En tot in oktober bij Olga, dan zijn we met heel Nierland goed bezig en in beweging.

Marja Ho-dac is directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Haar columns verschijnen ook in ons tijdschrift Wisselwerking