Samen kom je verder


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Ik snap dat het leven nu saai is en dat iedereen coronamoe is. Maar je respect voor anderen laten varen, omdat je je beperkt voelt in je vrijheid, zoals de relschoppers die vorige maand de straat op gingen en vernielingen aanrichtten ten koste van hardwerkende winkeliers en anderen, dat kan toch niet? Dialysepatienten die moeite hadden naar de afdeling te komen, verpleegkundigen die zich onveilig voelden om naar huis te gaan. Schandalig gewoon. Wat mij betreft krijgen al deze jongeren een taakstraf in de zorg. Met mondkapje! Dan kunnen ze leren wat afzien is.

2021: wat mij betreft wordt dit een jaar van samenbrengen van wat al goed was en wat we geleerd hebben dankzij corona. En met hopelijk weer eens een echte knuffel op zn tijd. En af en toe naar kantoor.

Vaccinaties: het lastige is dat er niet meteen antwoorden zijn op alle (terechte!) vragen.

Natuurlijk raakten ook wij in de ban van de vaccinaties. We merken als NVN dat na elk besluit door de regering rondom de coronamaatregelen weer een bubbel van onzekerheid ontstaat. Wie mag eerst, wil ik wel, wil ik wel nu? Is het wel voor mij? Het lastige is dat er ook niet meteen antwoorden zijn op alle (terechte!) vragen. En dat zon vraag soms niet specifiek iets te maken heeft met het hebben van een nierziekte, maar met onzekerheid die dit virus ons nu eenmaal allemaal geeft.

Elke professional wil antwoorden kunnen geven, maar die zijn dan vaak net weer anders dan bij de buren. En al die verschillende informatie die je bereikt, helpt niet bepaald als je onzeker bent. In een weekend is er daarom door een aantal deskundigen uit diverse organisaties hard gewerkt aan eenduidige informatie en adviezen. Die zijn inmiddels, bij het verschijnen van deze Wisselwerking gepubliceerd op nieren.nl, en besproken in een webinar (gemist? Kijk het terug). Chapeau voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt! En dank voor uw massale aandacht hiervoor.

'If you want to go far, go together'

Dat is de kracht van samenwerken binnen de nierwereld: als we samen optrekken, dan kunnen we dingen voor elkaar krijgen. Niet alleen vlot, maar ook in samenhang. Het doet me denken aan het bekende Afrikaanse gezegde: 'If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together'.

En ondertussen heb ik wegwee (het tegengestelde van heimwee): zullen we weer met de kinderen eropuit kunnen dit jaar? Eerst maar eens afwachten wanneer ik aan de beurt ben voor een vaccinatie.

Marja Ho-dac is directeur van de NVN. In haar blog geeft zij een kijkje achter de schermen bij de NVN.

Marja's columns verschijnen ook in ons ledenblad Wisselwerking.