Vrijheid of veiligheid?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Meestal voelt het voorjaar als ontspanning. Meer licht, meer zin, meer energie. Toch voelt het nu anders. Langzaam komen we uit de kramp van corona. Het voelt nog steeds raar zonder mondkapje in de supermarkt. Voor sommigen brengt de terugkeer naar een normalere samenleving juist weer meer angst en onduidelijkheid met zich mee. Zeker voor mensen die door afweerproblemen niet beschermd zijn via vaccinaties.

Gelukkig lijk het erop dat ook transplantatiepatiënten niet erg ziek worden van de omikron-variant van COVID-19. Maar ja, hoe weet jij nou hoe dat bij jóu gaat lopen? Ik vind het frustrerend dat we niet méér zekerheid kunnen creëren voor deze groep mensen waarvan er velen al zo lang geïsoleerd leven.

Op allerlei manieren proberen we te zoeken naar oplossingen. Het meten van antistoffen geeft niet altijd de goede informatie, maar wat kunnen we dan wel? We proberen dicht bij de feiten te blijven, want dit zijn te gevoelige onderwerpen om op basis van emoties keuzes te kunnen maken. Misschien bieden nieuwe coronamedicijnen mensen met afweerproblemen een uitweg. 

Laten we vooral zorgen dat nierpatiënten uit Oekraïne zich welkom voelen

En dan is er een volgende crisis: in Oekraïne voltrekt zich een vreselijke ramp waarbij mensen alles achter zich moeten laten op zoek naar veiligheid. We hebben ons afgevraagd wat we kunnen doen als NVN. De Europese patiëntenorganisatie en de Europese nefrologen hebben heel goed werk gedaan. We staan klaar om bij te springen in Nederland, ook vanuit ons Steun- en adviespunt STAP.

Een nieuw coördinatieteam bekijkt hoe te regelen valt dat de vluchtelingen die in Nederland terechtkomen, kunnen rekenen op dialyse, transplantatiezorg en andere medische zorg. Met aandacht voor de personeelstekorten die er ook zijn op de dialyseafdelingen.

Fijn dat we zo samenwerken met diverse professionals. De eerste vluchtelingen zijn gearriveerd en goed ontvangen. Laten we zorgen dat ze zich welkom en veilig voelen!

Meer lezen over hulp aan nierpatiënten uit Oekraïne? Kijk op Zorgelijke situatie nierpatiënten in Oekraïne.

Marja Ho-dac is directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Haar columns verschijnen ook in ons tijdschrift Wisselwerking.