Wat een jaar!


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Het begon zo goed, met een volle activiteitenkalender, veel energie voor mooie projecten en plannen. In maart zag de wereld er ineens heel anders uit. Blijf thuis, was je handen stuk.... was het devies.

Voor iedereen is 2020 het jaar van COVID-19 geworden. Met angst, verlies, onzekerheid. Met thuiswerken, minder live contacten, mogelijk afhankelijk zijn van anderen voor boodschappen. Met hoop op een vaccin, maar soms ook angst daarvoor.

Voor mijzelf betekende het thuiswerken een huis vol met studerende kinderen die met aanhang bij ons kwamen wonen, omdat ze geen risico wilden lopen. Oma eet namelijk elke avond bij ons en als ze in hun studentenhuis zouden blijven, dan konden ze niet meer bij ons komen, vonden ze. Trots was ik op ze! En oma: die nam heel bewust het risico om bij ons te eten. Liever dat risico dan eenzaamheid. Eigen regie! Net als u maakte zij keuzes, hoe lastig ook.

Voor velen van u is 2020 een moeilijk jaar geweest. Met onduidelijke regels en afgezegde of veranderde zorg. Met onzekerheid en misschien eenzaamheid. Als NVN hebben we geprobeerd ons aan te passen. Met het COVID-19 dossier op nieren.nl in samenwerking met het landelijk Coördinatieam nefrologie. Door betrokkenheid bij het af- en opschalen van de transplantatiezorg. En niet te vergeten door onze webinars, waarmee we een nieuwe groep leden bereiken: we hebben hier veel van geleerd. Ik ben trots op onze medewerkers en vrijwilligers die inmiddels bedreven zijn in Teams, Zoom en andere digitale vergaderprogramma’s. Want veel van de projecten gingen gewoon door. Chapeau!

Ga van 'wat is er aan de hand met je', naar 'wat is belangrijk voor je?'

In 2021 gaan we moedig voorwaarts. Met een nieuwe Koers ofwel intensievere samenwerking met de Nierstichting, waarbij we nog meer vanuit uw behoefte gaan werken. Om samen met u te zorgen dat u nog beter het leven kunt leiden dat u wenst.

Een zin die ik een aantal jaren geleden hoorde van Maureen Bisignano, toen hoofd van de IHI (het kwaliteitsinstituut van de zorg) in de USA is me altijd bijgebleven en past feilloos op onze Koers. Zij zei: ‘Go from asking: What’s the matter to you? To asking: What matters to you?’ (Vrij vertaald: ‘Ga van: wat is er aan de hand met je? Naar de vraag: wat is belangrijk voor je?’)

En dat is precies wat we gaan doen!

Namens alle NVN’ers wens ik u fijne feestdagen en een goed begin van 2021.

Marja Ho-dac is directeur van de NVN. In haar blog geeft zij een kijkje achter de schermen bij de NVN.

Marja's columns verschijnen ook in ons ledenblad Wisselwerking.