Zelf de slingers ophangen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Februari 2021

Nadat het vaccineren laat op gang kwam, volgden een strengere lockdown, een avondklok en maatregelen tegen de zeer besmettelijke Britse COVID-variant. Het einde van de pandemie is helaas nog niet in zicht. Desondanks heb ik goed nieuws. Cupido, vrij van de verplichting om thuis te werken, heeft raak geschoten. Ik ben verliefd en happy me, de liefde is wederzijds. Een leuke gezonde man (leren kennen via een virusvrije datingsite) met een eigen, andere mening dan ik over corona en alles daaromheen.

Dat levert veel discussies op. Hij vindt mijn houding overdreven. Voorzichtig zijn oke, maar bijna volledig in quarantaine? Achteruit deinzen bij elk levend wezen dat in je buurt komt? Zelfs je kind niet meer bezoeken? Ik leg hem uit dat niergetransplanteerden meer risico lopen om op de intensive care te belanden, dat dat onderzocht is en dat ik hoe dan ook besmetting wil voorkomen. Hij begrijpt de ernst en belooft heel voorzichtig te zijn, maar hij blijft kritisch kijken naar het hele coronagebeuren en alle beslissingen die erover worden genomen.

En hij gaat er vanuit dat ons probleem is opgelost als ik eenmaal gevaccineerd ben. Volgens een schema in de krant (begin 2021) zou ik in februari de eerste vaccinatie krijgen, maar inmiddels weet niemand meer wie wanneer gevaccineerd wordt en of we de tweede vaccinatie wel op tijd zullen krijgen. De leuke man wordt er kriegel van, ik ook en we verschillen nog steeds van mening.

Gelukkig hebben de Nierstichting en de NVN een webinar gepland over de vaccinaties [terug te kijken via youtube.com, red.]. Lichtpuntje in deze donkere dagen. Ik nodig leuke man uit om samen met mij het webinar te volgen, om zo meer duidelijkheid te krijgen over de huidige situatie. En stiekem hoop ik dat hij inziet dat deze gezonde, levenslustige, ondernemende vrouw ook een kwetsbare kant heeft, waar helaas rekening mee moet worden gehouden. Vol verwachting zitten we samen achter de pc. Een panel van artsen, vaccinatie-experts en nierpatientvertegenwoordigers deelt kennis over het vaccin en beantwoordt de vele vragen die vanuit de huiskamer worden gesteld.

Veel nieuws is er helaas nog niet, ook voor de deskundigen zijn de vaccins nieuw en onbekend. Desondanks adviseren ze met klem een prik te halen. Alles beter dan geen vaccin.

‘Goed webinar, zegt leuke man zowaar. Maar we zijn nog niet veel wijzer. De volgende ochtend kopt het nieuws dat AstraZeneca productieproblemen heeft en dat minder vaccins geleverd worden dan verwacht. Zucht, waarschijnlijk nog langer wachten Om me op te vrolijken, verrast leuke man me met kaarten voor een theatervoorstelling via livestream. Ik trek een mooie jurk aan en zet 2 stoelen voor de tv. Een gezellig avondje uit anno 2021. Mijn advies: geniet online van musea, theatervoorstellingen, concerten, borrels, voetbalwedstrijden en ontmoetingen via Zoom of sociale media. Want het leven kan ook nu een feestje zijn, je moet alleen wel zelf de slingers ophangen. 

Mirjam is moeder van een zoon van 25, ondernemer, schrijver, illustrator en uitgever van de LAPPA® kinderboeken.

Ze is energiek, een positief denker en houdt van wandelen, kunst, eten in restaurants en erop uit gaan. Mirjam kreeg 2 jaar geleden een donornier van een goede vriend.

Mirjams columns verschijnen ook in ons ledenblad Wisselwerking.